Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 15 september 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Två stycken personrån inträffade under natten på Lugnet i Borås.

Annons

I båda fallen ska ensamma personer ha rånats av flera gärningsmän.

Både rånen uppges ha skett vid 01-tiden.

Enligt polisen hade gärningsmännen något form av tillhygge som de hotade sina rånoffer med. Bland annat ska de ha tilltvingat sig pengar.

Under natten fanns ingen misstänkt gripen.

En arbetsplatsolycka inträffade under på DB Schenker i Viared.

– Det är en person som fallit ner från ett lastbilssläp och fått ont i ryggen. Men han ska inte ha behövt ambulans, säger Kristian Boo, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Sverige

En butik i Malmö har rånats av en maskerad gärningsman med pistol, enligt Skånepolisen.

Annons

Mannen hotade personal med en pistol. Ingen person skadades fysiskt vid rånet, som inträffade strax före klockan 22.30. Den svartklädde rånaren kom undan med varor från butiken.

Butiken – 7-Eleven på Rådmansgatan – stängde tidigare efter rånet, skriver Sydsvenskan. (TT)

Det har varit stökigt i Trollhättan under kvällen. Två bilar sattes i brand i stadsdelen Sylte. Ett 20-tal ungdomar kastade sten mot väktare.

– Det började med att en buss blev attackerad. När patrullen kom kastades det föremål även mot dem, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl i polisregion Väst, till TT.

Det hela eskalerade vid halv elva, men vid midnatt var det lugnt i området.

Ingen har gripits. Polisen utreder skadegörelse, våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Polisen besköts även med fyrverkeripjäser, enligt insatschef Lukas Chmaj.

– Det small en del, det handlar inte om vanliga smällare utan skarpare pjäser, säger han. (TT)

Annons

En bil i Gävle stoppades av en polispatrull, men föraren försökte smita därifrån och bilen voltade av vägen.

– De hann inte så långt, säger Daniel Winge vid polisen i Gävleborg.

Olyckan inträffade sent på torsdagskvällen. Ingen skadades allvarligt. Föraren, en 45-årig man, misstänks för vårdlöshet i trafik, narkotikabrott och för att ha kört utan körkort. Bilen är tagen i beslag. (TT)

Världen

Nordkorea har avfyrat en ny robot efter de sanktioner som FN:s säkerhetsråd röstat igenom.

Roboten sköts upp från huvudstaden Pyongyang över Japan och väcker omedelbart starka reaktioner.

– Om Nordkorea fortsätter att vandra den här vägen har landet ingen ljus framtid. Vi måste få Nordkorea att förstå det, säger Japans premiärminister Shinzo Abe.

Uppgifterna om robotuppskjutningen kom inledningsvis både från den sydkoreanska och japanska militären. Därefter bekräftades den av amerikansk militär, som kallar den en "ballistisk medeldistansrobot". Enligt Japan är det förmodligen en som kan nå längre, en interkontinental robot.

Det är den andra roboten på mindre än en månad, och följer på diktaturens kraftiga kärnvapentest för knappt två veckor sedan.

Annons

Roboten avfyrades från den internationella flygplatsen i huvudstaden Pyongyang, i östlig riktning. Den flög över norra Japan innan den landade i havet.

Människor i Japan uppmanades att försöka hålla sig borta från allt som skulle kunna vara nedfallande delar från roboten. Men enligt den japanska regeringen finns det inget som tyder på att delar har fallit ned.

Enligt Seoul flög den troligen omkring 370 mil och nådde som högst 77 mil, både längre och högre än vid tidigare uppskjutningar. (TT)

USA:s president Donald Trump har skrivit under en resolution som fördömer vitmaktgrupper och andra hatgrupper, enligt Vita huset.

Resolutionen "förkastar vita nationalister, vitmaktgrupper, Ku Klux Klan, nynazister och andra hatgrupper". Den antogs av kongressen efter att en person dödats vid demonstrationer i Charlottesville, Virginia.

Presidenten hävdade efteråt att "båda sidor" gjorde sig skyldiga till våld och hans hållning har ifrågasatts. (TT)

Per LidholmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons