Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: TT

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

 

Sjuhärad

Polisen rapporterar om en mycket lugn natt i Sjuhärad.

 

Sverige

En man i 25-årsåldern föll på torsdagskvällen från sjätte våningen på ett hus i Umeå. Fallet ska ha föregåtts av ett bråk på gruppboendet i huset, skriver Västerbottens-Kuriren.

Mannen ska ha försökt klättra ned för en balkong när han föll. Varken polisen eller sjukvården har lämnat ut uppgifter om mannens skador.

– Det är inte fråga om att någon ska ha knuffat honom eller något sådant, säger Börje Öhman på polisen, till tidningen. (TT)

 

Sju personer, varav två barn, har förts till sjukhus efter en olycka i Umeå. Två bilar var inblandade i olyckan, som inträffade strax efter klockan ett natten mot fredagen.

Ingen ska vara allvarligt skadad, enligt polisen.

Föraren i en av bilarna misstänks för drograttfylleri. (TT)

 

Världen

Polisen har skjutit ihjäl flera misstänkta attentatsmän i en ny misstänkt terrorattack i Cambrils, söder om Barcelona.

De försökte genomföra en ny bilattack och hade sprängämnen. Flera personer har skadats, varav en livshotande.

Polisen larmade om en "pågående händelse" i den populära turistorten Cambrils vid halv två-tiden under natten och uppmanade via Twitter människor att stanna inne och inte röra sig utomhus.

Det utreds som ett terrordåd, enligt polisen. Fem misstänkta terrorister dödades efter en skottväxling.

Gärningsmännen hade bombbälten, enligt polisen. De har undersökts av bombtekniker. Polisen har efter det genomfört "kontrollerade explosioner" i området.

Gärningsmännen försökte genomföra en attack med en bil – åtta timmar efter dådet i Barcelona – enligt myndigheterna. Innan de gick ur bilen, en Audi A3, och sköts ihjäl av polisen hade de kört på människor. Sju personer har skadats, varav en polis. För en person är läget kritiskt. Polisen uppges ha lindriga skador.

Den katalanska polisen arbetar utifrån teorin att gärningsmännen som sköts ihjäl i Cambrils har koppling till dådet i Barcelona och en tidigare explosion i Alcanar, skriver AFP.

Föraren av den skåpbil som rammade människor i centrala Barcelona tidigt på torsdagskvällen är fortfarande på fri fot. I det dådet i dödades minst 13 personer och omkring 100 skadades.

Under kvällen uppgav polisen på en pressträff att två misstänkta personer har gripits med kopplingar till dådet på Las Ramblas. En av de gripna kommer från den spanska enklaven Melilla i norra Marocko. Den andre är marockan. De har inget kriminellt förflutet, säger polisen.

Enligt polisen kan attacken på Las Ramblas ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, som inträffade under natten till torsdagen. En person dödades i explosionen och flera skadades.

Polisen misstänker att de i huset förberedde en bomb. En av de gripna männen greps i Alcanar, medan den andre greps i Ripoll i norra Katalonien, säger polisen på pressträffen.

Mannen som körde skåpbilen i Barcelona verkar inte ha varit beväpnad, enligt polischefen Josep Lluís Trapero uppger AFP. (TT)