Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.

Sjuhärad

Vid 02-tiden fick polisen in ett samtal från ett vittne som såg en man stå och kasta en sten mot ett fönster på apoteket i Bollebygd.

Personen lyckades dock inte ta sig in och fanns inte kvar på platsen när polisen kom dit.

– Det är någon form av tuffare glas där. Det sprack, men det gick inte sönder så att man kunde ta sig in, säger Magnus Söderqvist, stationsbefäl vid polisen i Borås.

En anmälan om försök till stöld genom inbrott har upprättats.

Annars rapporterar polisen om en mycket lugn natt i hela Sjuhärad.

Sverige

Boende i ett villaområde på Hisingen i Göteborg har evakuerats med anledning av en gasläcka. Det är ett fordon som kört av vägen som läcker brandfarlig gas.

Larmet kom vid 20-tiden på måndagen. Under kvällen spärrades de närmaste fastigheterna av på grund av explosionsrisken, och evakueringen blev färdig vid 23-tiden. Det finns inga uppgifter om personskador.

– De boende är borta från sina hus nu, och vi kommer att ha fortsatt bevakning under natten, säger Bengt Andersson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, till TT.

Polisen kunde lämna platsen och under natten var det lugnt i området.

– Man har blockerat området med en stor tung lastbil och avvaktar att allt ska pysa ut, så det är rätt så odramatiskt där just nu, säger Lars Tunefjord, RLC-befäl vid polisens region Väst, till TT. (TT)

Den hängivne föreläsaren och statistikern professor Hans Rosling avled i februari. Nu får han ett postumt pris från FN för sitt kreativa arbete med att göra hälsa och fattigdom begripligt för många, skriver Göteborgs-Posten.

Priset, United Nations Population Award, delas ut av FN:s befolkningsfond UNFPA.

Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet och medgrundare till stiftelsen Gapminder, vars syfte är folkbildning och att förklara världens utveckling i statistik.

Priset delas ut i slutet av juni.

Organisationen ACTN, som arbetar med att hållbar utveckling i Niger, får också priset. (TT)

Världen

En 17-årig flicka har avlidit efter att ha blivit biten av en haj i sydvästra Australien.

Flickan var ute och surfade med sin pappa i närheten av Wylie Bay i delstaten Western Australia när hajen gick till attack. Hon förlorade ett av sina ben och blödde kraftigt när hon togs upp ur vattnet och fördes till sjukhus i staden Esperance.

Flickans mamma och syster befann sig på stranden. De blev vittnen till hajattacken och ringde efter ambulansen.

Hennes pappa befann sig en bit ifrån flickan och hörde henne skrika innan hon drogs ner under vattenytan av hajen, skriver tidningen The West Australian. När hon kom upp till ytan igen hjälpte pappan och en annan tonåring flickan i land.

Stränderna i området hålls stängda och myndigheterna letar efter hajen, som de tror är en vithaj.

En man förlorade vänster arm och höger hand när två vithajar attackerade honom i Wylie Bay i oktober 2014. (TT)

USA:s president Donald Trump gratulerade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter segern i folkomröstningen i landet, enligt ett uttalande från Vita huset.

Valobservatörer från OSSE och Europarådet är kritiska till folkomröstningen. Trump ringde till Erdogan på måndagen och gratulerade honom till segern i folkomröstningen som ger presidenten mycket mer makt.

Samtalet kom en dag efter den knappa segern för Erdogan och hans nya grundlag som fick 51,4 procent av rösterna, enligt de officiella siffrorna från landets valmyndighet.

Reaktionen från Trump står i kontrast till EU:s ledare som har varit reserverade i sina uttalanden efter Erdogans seger.

Turkiets största oppositionsparti CHP kräver att folkomröstningen ogiltigförklaras och att uppemot 60 procent av rösterna räknas om. Valobservatörer har uttryckt oro över misstänkta oegentligheter.

– Ojämlika förutsättningar rådde under folkomröstningen, och kampanjens två parter hade inte likvärdiga möjligheter, sade Cezar Florin Preda, som lett valobservatörerna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europarådets parlamentariska församling (PACE).

Valmyndighetens beslut att tillåta röstsedlar utan officiell stämpel kan ha påverkat valet och sena förändringar i regelverket kring rösträkningen tog bort en viktig skyddsmekanism, sade Preda.

Erdogan svarade att myndigheterna varken sett, hört eller känner till några av de överträdelser observatörerna ska skriva om i sina "politiskt motiverade rapporter".

– Vet er plats, sade han med adress till observatörerna.

Enligt Vita huset diskuterade Trump och Erdogan en rad ämnen förutom folkomröstning i Turkiet. (TT)

En person omkom och två skadades när en militärhelikopter kraschade i delstaten Maryland i USA.

Helikoptern, av typen Blackhawk, störtade ner på en golfbana utanför Washington under en övning. Militären beskriver olyckan som en "hård landning" men bilder som lagts upp på sociala medier visar en totalförstörd helikopter.

Tre personer fanns ombord. En av de skadade vårdas på sjukhus med allvarliga skador, för den andra är tillståndet kritiskt. (TT)