Nyheter

Hänsynslöst rån på t-banespår

Nyheter Artikeln publicerades

Mannen lämnades på tunnelbanespåret av den hänsynslöse rånaren. Fallet väcker på nytt diskussionen om behovet av en lag som gör det straffbart att inte hjälpa medmänniskor i livsfara.

I stället för att hjälpa en man som låg medvetslös på tunnelbanespåret i Sandsborg valde en förbipasserande att råna honom och gå därifrån. Efter några minuter kom tåget och körde över den medvetslöse mannen som skadades svårt, men överlevde.

Hela händelsen, som inträffade under natten till lördag, fångades av övervakningskameror på tunnelbanestationens perrong och visas i kväll i TV 3-programmet Efterlyst i hopp om att rånaren ska identifieras.

Att gärningsmannen inte försökt hjälpa personen på spåret och inte heller larmat kan han inte åtalas för.

– För vanliga människor finns det ingen lagstadgad skyldighet att ingripa, säger Dan Östman, polisinspektör vid Söderortspolisen.

Utifrån det bildmaterial som finns har polisen rubricerat brottet som grov stöld.

Vill ha lag

– Det är fruktansvärt. Det skulle behövas något mer än att han bara kan dömas för grov stöld. Vad jag kan se är det här ett typexempel där man borde kunna dömas för brott mot civilkuragelagen, säger Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber.

KD har länge drivit kravet om införande av vad de kallar en civilkuragelag som skulle göra alla skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd och alltså göra det straffbart att inte ingripa.

– Vi fick till stånd en utredning som var ute på remiss och där många remissinstanser var kritiska. Utredningen ligger nu på justitiedepartementet och är väl inte riktigt prioriterad, säger Caroline Szyber.

– Många som är kritiska säger att man inte kan lagstifta om hur folk ska bete sig, men det är precis det som lagar gör. De visar vad som är rätt och fel, säger hon.

Ger inte upp

KD har inte gett upp och fortsätter att driva på för att få till lagstiftning på området.

– Så sent som i budgetförhandlingarna har vi tagit upp frågan och varje gång inför regeringsförklaringen. Vi driver frågan hårt när tillfälle ges, säger Caroline Szyber.

Justitiedepartementet uppger att frågan bereds på departementet.