Annons
Nyheter

Handelsminister Björling föredragande i Saudiärendet

Handelsminister Ewa Björling var föredragande när regeringen sommaren 2009 gav grönt ljus för myndigheten FOI att jobba vidare med vapenfabriken i Saudiarabien.
Nyheter • Publicerad 19 april 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Det framgår av nya dokument som Sveriges Radios Ekoredaktion tagit del av.

Klartecknet kom i juli 2009, efter att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ansökt hos försvarsdepartementet om att få jobba vidare med vapenfabriken via konsultföretaget SSTI. De nya uppgifterna avslöjar alltså att det inte var dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors som då höll i ärendet– utan Ewa Björling.

Annons

Ministern befann sig sent på torsdagskvällen i Bagdad. Men från regeringskansliet tonas betydelsen av uppgifterna ned, med hänvisning till att beslutet fattades av en sommarregering. Björling har dock som handelsminister haft mycket att göra med Saudiarabien. Tidigare i vår försvarade hon handel med diktaturen, och i frågan om vapenfabriken har hon gemensamt med Tolgfors fört fram regeringens linje.

Samtidigt kommer nya uppgifter även om hur SSTI finansierades:

– Det är väl uppenbart i det här läget att pengarna kommer från FOI, säger bolagets grundare Dick Sträng till Ekot.

Enligt Sveriges Radios källor fick FOI i sin tur startkapitalet från militära underrättelsetjänsten Must.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons