Annons
Nyheter

Halt och blåsigt över Sverige

Stora delar av landet kan få en hal morgon. Och i fjällen gäller det att hålla hårt i hatten.
Väder (TT) • Publicerad 22 februari 2019
Det är risk för såväl kraftiga vindar som nederbörd i dag. Arkivbild.
Det är risk för såväl kraftiga vindar som nederbörd i dag. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Efter en kall natt i hela landet är det läge att ta det lugnt på vägarna, och räkna med att det är halt. I Norrland finns det risk för ishalka och i de sydligaste delarna av landet kan kall luft ställa till problem.

Under dagen stiger temperaturen, men under morgonen får i stort sett hela landet minusgrader, med möjliga undantag vid kusterna. Eftermiddagen ser ut att bli något varmare.

Annons

– I Götaland kan det bli plusgrader. Norra Svealand och uppåt får allmänt minusgrader, säger Anette Levin, meteorolog på SMHI.

Ett nederbörsområde kommer in över Jämtlandsfjällen och rör sig österut under dagen. Nederbörden berör större delen av Norrland och beräknas pågå under hela dagen.

– Det kommer in under morgonen i fjälltrakterna och först i kväll drar det bort från ostkusten, säger Anette Levin.

Nederbörden kan komma både som snö och regn, och risken för halka efter underkylt regn är stor.

De sportlovsfirare som vill njuta av fjäll och skidåkning får se till att klä sig ordentligt och hålla i mössan.

– Det blir blåsigt, men inte tillräckligt för att vi ska utfärda varningar, säger Anette Levin, och pekar ut ett undantag.

– För Lapplandsfjällen har vi varning för mycket hård vind, men det är först under eftermiddagen och framåt. Men det innebär ju inte att det inte kommer blåsa längre söderut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons