Annons
Nyheter

Gott om jordgubbar till midsommar

På onsdagen är det jordgubbspremiär. Det varma vårvädret har väckt jordgubbarna och blir det ingen frost kommer det att finnas gott om bär till midsommar.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2012
Det förväntas vara gott om jordgubbar förväntas till midsommar.
Det förväntas vara gott om jordgubbar förväntas till midsommar.Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Priset väntas bli 40 kronor litern, tror bärodlare.

Årets första svenska jordgubbar har redan smugits ut i affärerna. Men den officiella premiären för de efterlängtade bären är på onsdagen. Odlare från olika delar av landet samlas på Skansen i Stockholm och berättar om läget i odlingarna och vilken skörd som väntas.

Annons

– I dagsläget ser det väldigt bra ut, säger Calle Ericsson, jordgubbsodlare och ordförande för landets bärodlare inom LRF-GRO.

Det varma vädret förra veckan har gett jordgubbarna en extra skjuts. Det mesta tyder på att det kommer att finnas gott om bär redan före midsommar.

Men det går inte att ropa hej riktigt än. I månadsskiftet maj–juni finns det risk för det som kallas järnnätter, med minusgrader och frost. Det kan i värsta fall slå ut hela skörden.

– Det går att skydda sig på olika sätt, men det försenar också mognaden.

Även om vädret alltid kan komma med bakslag är Calle Ericsson ändå optimistisk. Blir det en bra första skörd kommer priserna också att vara lägre vid midsommar.

– Runt 40 kronor litern ut till konsument är en bra gissning.

Jordgubbssorter

Årets första jordgubbar som odlats utomhus kommer från Skåne, Blekinge och Halland.

Det finns många olika sorters svenska jordgubbar, och några som är vanliga tidigt på säsongen är Rumba, Honeoye och Zephyr. Honeoye är små till medelstora, mörkröda bär med stark sötma. Zephyr är lite större, ljusröda, söta bär med tydliga, limegröna frön. Rumba är riktigt stora hjärtformade jordgubbar med mörk och söt smak.

Lite senare på sommaren kommer andra sorter, till exempel Sonata, Korona, Darselect och Polka.

Jordgubbar odlas även i norra Sverige och mognar då senare. Ett par vanliga sena sorter är Dania och Bounty.

Källa: Bärfrämjandet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons