Annons
Nyheter

Gjorde exklusivt delfinbesök i Kolmården: "Förstår frustrationen"

Det fortsätter att komma fram uppgifter om kostnaderna för näringsdepartementets interna fester och konferenser.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2012
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

I höstas fick 23 anställda på departementet göra ett "exklusivt" besök hos delfinerna i Kolmårdens djurpark i samband med en intern regeringskonferens. Konferensen kostade 61 164 kronor – varav 10 000 utgjordes enbart av delfinbesöket, skriver Expressen.

– Jag förstår den frustration och den ilska som många känner, för jag känner själv en enorm frustration, säger näringsminister Annie Lööf (C) till tidningen.

Annons

Konkurrensverket har för avsikt att inleda en undersökning av om Tillväxtverket och Stiftelsen för strategisk forskning brutit mot lagen om offentlig upphandling.

– Vi ska titta på om det förekommit någon form av överträdelser av lagen, säger pressekreterare Jimmy Dominius till TT.

Om det skett brott mot lagen, så lämnar Konkurrensverket in ärendet till förvaltningsdomstol med en begäran om att myndigheten eller stiftelsen ska betala en upphandlingsavgift, det vill säga böter.

– Spannet ligger mellan 10 000 kronor och 10 miljoner kronor, men som högst tio procent av kontraktets värde, säger Dominius.

En myndighet lyder alltid under lagen om offentlig upphandling. Alla stiftelser gör det däremot inte, så Konkurrensverkets första uppgift blir att ta reda på om Stiftelsen för strategisk forskning gör det. Om så är fallet, blir det kontraktet som gavs till festfixaren Micael Bindefeld, och som kostade drygt 9 miljoner kronor, som ska granskas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons