Nyheter

Gazabåt bordad

Nyheter Artikeln publicerades

Israeliska flottan har bordat Dignité som är på väg till Gazaremsan, enligt militäruppgifter uppger AFP.

Dignité stoppades av fyra militära israeliska skepp som omringade fartyget, enligt Nahla Chahal, talesperson för de franska aktivisterna till TT.

– Militären uppmanade dem att ändra kurs och sade att det är förbjudet att åka till Gaza, säger hon i telefon från Paris.

Israeliska armén (IDF) uppmanade Dignité att stanna eller ändra kurs, säger en talesperson i telefon till TT. Enligt IDF vägrade aktivisterna utan svarade att de tänkte fortsätta mot Gaza.

– Då bordades skeppet, utan våld från någon sida – det var alldeles fredligt, och fartyget är nu på väg mot Ashdod, säger en talesperson för IDF i telefon till TT.

IDF vill inte kommentera vad som nu kommer att hända skeppet, besättning eller aktivister ombord utan hänvisar till inrikesdepartementet.

Kontakten är nu bruten med alla ombord, men aktivister och besättning ska vara på väg mot israelisk hamn enligt Chahal.

– Vi vet från franska UD att alla passagerare gripits och förs till Ashdod i Israel. Dignité kontrolleras nu av armén, säger Chahal.

Aktivisterna ombord ska oskadda ha flyttats till ett israeliskt militärfartyg, men på grund av de brutna kontakterna kan de uppgifterna inte bekräftas, säger Chahal.

Ombord på båten finns 17 personer. En av dem är svenskisraeliska Dror Feiler.

Israelisk militär bekräftade inte omedelbart att Dignité omringats.

– Allt jag kan säga för närvarande är att vi övervakat båten, sade en militärtalesman till AFP.

Aktivister ombord twittrade tidigare att båten låg för ankar till havs under natten men nu var på väg mot kusten. Israel har klargjort att båten – som ursprungligen ingick i en grupp om tio fartyg – kommer att hindras att bryta blockaden.

– Vi kommer att stoppa den, sade Israels vice utrikesminister Danny Ayalon i måndags.

– Men jag försäkrar att vi ska göra vårt bästa för att de ombordvarande ska ha det mycket bra.

Israeliska fartyg tog kontakt med den franska jakten och uppmanade den att lämna området, meddelade militären enligt Reuters. Var fartygen befann sig angavs inte. Dignité, al-Karame på arabiska, informerades om att lasten kan föras in lagligt via gränsövergångarna i israeliska Ashdod.

Förra året dödade Israeliska soldater nio turkiska aktivister på ett fartyg på väg till Gaza.

TT-AFP