Nyheter

Går till attack – efter att Söder röstats ner

Politik Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraten Björn Söder förlorade striden om andre vice talmansposten i riksdagen mot vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve. Han försöker nu bli vald till tredje vice talman.

Normalt sett orsakar inte valet av vice talmän någon dramatik, de fördelas efter partiernas storlek. Enligt praxis ska posten som andre vice talman gå till det tredje största partiet, vilket är Sverigedemokraterna.

Men Vänsterpartiet, som inte kan acceptera att Björn Söder utses till en vice talmanspost igen, lanserade en motkandidat som även fick Socialdemokraternas och Miljöpartiets röster.

Lotta Johnsson Fornarve vann talmanskampen mot Björn Söder med siffrorna 149 mot 82.

Björn Söder nomineras nu i stället till posten som tredje vice talman mot Centerns Kerstin Lundgren. Men han riskerar att även förlora den omröstningen.

– I valet mellan Centern och Sverigedemokraterna är valet enkelt för Socialdemokraterna, säger S gruppledare Anders Ygeman.

– Det är otroligt svagt, särskilt av Moderaterna. Vi släpper fram deras kandidat till talman och de släpper fram en kommunist till posten som andre vice talman. Det är svagt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson efter att Björn Söder förlorat posten som andre vice talman till V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve.

Om Alliansen hade röstat för Söder i stället för att rekommendera nedlagda röster hade Söder klarat sig.

På frågan om hur det skedda påverkar SD:s vilja att stödja Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister, och en Alliansregering, säger han.

– Om de vill ha oss i opposition så kommer de att få det, vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss något inflytande.

Vilka krav har ni för att stödja Kristersson?

– Vi ska vara säkra på vilken politik han tänker driva i fyra år och det vill vi förstås veta innan.

Inför omröstningen framhöll SD:s gruppledare Mattias Karlsson att när nu alla övriga talmän byts ut, så skulle Söder stå för erfarenhet och kontinuitet.

Karlsson hävdar att Björn Söder fått utstå lögner och påhopp under åren som andra vice talman och som nått anständighetens gräns.

– Den gränsen är nådd nu, säger han.