Annons
Nyheter

Gamla smycken ger klirr i kassan

Lågkonjunktur och högt guldpris lockar många att sälja sina gamla smycken, men det kan vara förhastat.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2009
Det höga guldpriset lockar många att sälja sina smycken.
Det höga guldpriset lockar många att sälja sina smycken.Foto: Scanpix

Priset på guld steg under veckan till cirka 950 dollar per ounce, ungefär 220 kronor per gram, vilket nästan är en tredubbling sedan 2006. Många privatpersoner tar nu tillfället i akt och säljer guldsmycken de inte vill ha kvar, så kallat ”skrotguld”.

– Sedan årsskiftet har vi sett ett ökat intresse för att sälja guld. I lågkonjunkturen vill väl folk få in lite extra pengar, säger Urban Strand, marknadschef på guldsmedskedjan Guldfynd.

Annons

Och för dem som inte har nära till en guldhandel finns alternativet att sälja sitt guld på nätet. Företaget SMSGuld erbjuder 140 kronor per gram för 18 karats guld.

– Nu i augusti har vi sett att många vill sälja, men under juni och juli var det en nedgång på grund av semester. Vi är relativt nystartade, men de här första månaderna har gått över förväntan, säger Christopher Clewehielm, vd på SMSGuld.

Hovjuveleraren W.A. Bolin har inte upplevt något ökande intresse för att sälja ”skrotguld”, men man har märkt av guldprisökningen. I dag kostar en slät förlovningsring i 18 karats guld omkring 6000 kronor, för tre år sedan kostade samma ring 4000 kronor.

Men snart kan guldfesten vara över, i alla fall tillfälligt. Analytiker spår att priserna kommer att gå ner i takt med att fler och fler säljer sitt guld.

– På kort sikt tror jag att guldpriset kommer att sjunka, många har redan börjat söka sig tillbaka till aktiemarknaden och säljer av sina guldinvesteringar, det kan göra att priset faller till omkring 850 dollar per ounce inom de närmaste månaderna, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB.

Men på längre sikt kommer sannolikt guldet att stiga i värde igen.

– Efterfrågan på guldsmycken ökar i hela Asien. Flera länder, däribland Kina, bygger just nu upp stora guldreserver. Därför behöver man inte sälja sina smycken precis nu, man kan gott behålla dem som säkerhet, säger Bjarne Schieldrop.

Guldproduktion

Guld kan både vaskas fram och utvinnas ur malm.

Världens största guldproducenter är Kina, Sydafrika, USA, Australien och Kanada.

I Sverige sker den största produktionen av guld ur malm från Aitikgruvan i Norrbottens län.

Världens samlade guldproduktion fram till år 1990 uppskattas till drygt 100 000 ton. Mer än en tredjedel finns hos centralbankerna, en ännu större andel är privat egendom och en mindre del används av industrin.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons