Annons
Nyheter

Gamla mammor inget nytt

Gamla mammor är inget nytt fenomen. Att föda barn efter 40 var till och med vanligare förr i tiden, även om orsakerna är andra nu än då.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2013
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Mammorna har bara blivit äldre och äldre sedan 1970-talet. Men att vara en gammal mamma var faktiskt mycket vanligare förr.

Det var nästan tio gånger vanligare att kvinnor mellan 40 och 44 fick barn i början på 1870-talet än det är i dag. 2011 var fyra procent av barnaföderskorna över 40 år, jämfört med 12 procent i slutet av 1800-talet, visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Annons

– Det handlar om en period då man inte hade någon barnbegränsning överhuvudtaget. Då fortsatte man att skaffa barn så länge den biologiska klockan tillät. Man gifte sig och sen föddes det barn tills det inte gick längre, säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Förr var det dock inte några förstabarn som föddes av fyrtiotaggare. Snarare var det barn nummer sju, åtta, nio och tio i ordningen. Riktigt så är inte fallet för dagens gamla mammor.

– Då är det för att man har skjutit upp barnafödande och familj och gjort en massa andra saker först. Det har tagit lång tid att avsluta utbildning och etablera sig på arbetsmarknaden och lång tid att hitta en partner.

Mammors ålder

2011 var genomsnittsåldern för barnaföderskor 30,8 år. 1970 var den 26,4 år.

Som äldst var barnaföderskorna runt 1860: Drygt 32 år.

I dag är den genomsnittliga förstagångsmamman nästan 29 år. I slutet av 1960-talet och början på 1970-talet var medelåldern för kvinnor som fick första barnet runt 24 år.

Källa: SCB

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons