Annons
Nyheter

Fyra av tio barn döptes förra året

Dop väljs bort av allt fler föräldrar i den svenska befolkningen, samtidigt som fler både går ur och vill gå med i Svenska kyrkan. De som oftast väljer att lämna samfundet är unga män i storstäderna.
Sverige • Publicerad 21 mars 2018
Foto: Gorm, Kallestad

För tio år sedan döptes nära 82 procent av de barn som hade minst en förälder med medlemskap i Svenska kyrkan. Förra året landade siffran på 67,5 procent, visar ny statistik.

– Nedgången kan knytas till den generella utvecklingen med sekularisering, där man exempelvis inte konfirmeras i lika stor utsträckning som tidigare. Man kan också se att bland dem som är födda på 1990-talet är det en större andel som aldrig under ett år går på någon gudstjänst. Då kanske det inte är ett lika självklart val att man döper sina barn, även om man är medlem, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan.

Annons

Om man ser till befolkningen i stort var det 42,7 procent av de födda barnen som döptes, till skillnad från 44,1 procent 2016 och 62,3 procent för tio år sedan.

– Det beror framför allt på demografiska faktorer. Det föds i dag fler barn med föräldrar som är utlandsfödda. De är oftast inte medlemmar i Svenska kyrkan och då är det kanske inte givet att man döper barnet i Svenska kyrkan, säger Pernilla Jonsson.

Samtidigt ser Svenska kyrkan att de senaste årens tapp av både genomförda dop och vigslar har börjat plana ut. Och när det gäller medlemskap kommer något splittrade budskap från befolkningen. Antalet personer som aktivt valde att gå med var det högsta sedan kyrka och stat skiljdes åt 2000. Det är också fler än någon gång hittills som lämnade Svenska kyrkan förra året.

– Det är de unga vuxna männen som går ur, framför allt om man bor i storstad och tjänar lite mer än genomsnittet. I storstaden har vi också högre inträden, men då är unga kvinnor överrepresenterade, säger Pernilla Jonsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons