Annons
Nyheter

Förbud mot dieselbilar senareläggs

Kommunerna får möjlighet att införa tre olika typer av miljözoner från 1 januari 2020. Men först från 2022 blir det möjligt att förbjuda äldre typer av dieselbilar.
Sverige • Publicerad 23 mars 2018
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kommunerna får möjlighet att förbjuda äldre typer av dieselbilar, med utsläppskrav på euro 5 eller sämre, först om fyra år. Det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) på en pressträff.

För ett antal år sedan ansågs de som relativt miljövänliga. Men nu drar jakten på dieselbilen över Europa. Nyligen gav tyska högsta förvaltningsdomstolen klartecken att förbjuda äldre dieselbilar i tyska städer. I samband med det beslutet 27 februari sade svenske infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) till TT:

Annons

– Det är viktigt att kommunerna får ett verktyg för att möta kraven på förbättrad folkhälsa.

Transportstyrelsen lade för drygt ett år sedan fram ett förslag till regeringen om hur miljözoner för fordon kan se ut och att kommunerna får rätten att införa miljözoner. Bättre miljö men också stora konsekvenser för främst alla som äger en dieselbil med något år på nacken, väntas bli resultatet om lokala kommunpolitiker löper linan ut.

Bara i Stockholm skulle runt 50 000 bilägare tvingas byta bil om kommunen bestämde sig för att införa tuffare miljözoner, enligt Transportstyrelsen beräkningar, något den rödgröna majoriteten redan bestämt sig för i väntan på att regeringen ger klartecken.

Om även politikerna i storstäder som Göteborg och Malmö hakar på kan det i runda slängar handla om dubbelt så många. I Göteborg splittrar frågan både de rödgröna och alliansen. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna är för, Moderaterna och Socialdemokraterna är emot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons