Annons
Nyheter

Hög smäll i centrala Borås – ”Husen skakade”

Strax före midnatt mot tisdagen hördes en kraftig smäll i centrala Borås.
– Det mesta tyder på det är någon som kastat in en banger i trapphuset, säger Pär Anders Aronsson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Borås.
Borås • Publicerad 24 september 2019
Foto: Sebastian Strand

En kraftig smäll väckte kvarteren runt Sturegatan strax innan midnatt natten mellan måndag och tisdag. Fönster krossades på ett lägenhetshus mittemot Sturehallen. En port förstördes.

– Husen skakade, det kändes verkligen. Det är krossade glasrutor och en trappuppgång som är förstörd, säger Fredrik Magnusson som bor i en annan uppgång på Sturegatan.

Annons

Och smällen var så kraftig att den fick rutor att skaka flera hundra meter från platsen. BT fick samtal om att smällen hörts i Tosseryd och på Hässleholmen.

Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till Sturegatan med ett flertal fordon. Ingen person ska ha skadats fysiskt och de boende ombads stanna kvar i lägenhetshuset.

De första larmet från SOS, inkommet klockan 23.46, var rubricerat som brand i byggnad. Men någon brand var det aldrig.

– Det mesta tyder på det är någon som kastat in en banger i trapphuset, säger Pär Anders Aronsson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Borås under tisdagsförmiddagen.

Polisen rubricerar händelsen som skadegörelse. Ingen person är misstänkt. Nationella bombskyddet har inte varit på plats.

Foto: Sebastian Strand

Hur går ni vidare med polisarbetet?

– Förhör har hållits men de flesta har bara vaknat av smällen, inte sett så mycket. Nu blir det inre spaning, vi söker kopplingar på adressen och så. Det som samlats in på platsen har skickats för teknisk undersökning.

Det som framkommit på platsen tyder på att det varit en så kallad banger som detonerat inne i trapphuset. Det handlar också om vad man inte hittat, till exempel granatsplitter.

– Skadorna är från en tryckvåg. Det har hittats fragment. Förmodligen en banger. Tyvärr är de lättåtkomliga.

Ingen har sett något. Det finns ingen känd hotbild. Hur är utredningsläget?

Annons

– Det är inte så gott, vi får se var det landar. Det kan vara otyg, som att slå sönder busskurer och sånt. Vi tar väldigt gärna mot tips om någon vet mer via 114 14.

Under morgon låg glassplitter kvar utanför den temporärt lagade dörren.
Under morgon låg glassplitter kvar utanför den temporärt lagade dörren.Foto: Foto: Jan Pettersson
Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Emil BjörklundSkicka e-post
Sebastian StrandSkicka e-post
Jonas BörjessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons