Nyheter

Nya explosioner vid terrordådet i Nairobi

Kenya Artikeln publicerades
Säkerhetsstyrkor evakuerar människor från området.
Foto: Ben Curtis
Säkerhetsstyrkor evakuerar människor från området.

Minst 15 personer dödades när extremister tog sig in i ett hotellkomplex i Kenyas huvudstad Nairobi och öppnade eld.

När överlevande under natten skulle evakueras kom rapporter om nya skottlossningar och explosioner. Ännu tidigt på morgonen uppgavs eldstrider strider pågå.

– Vi har just nu 15 personer som har dött och det inkluderar utländska medborgare, säger en poliskälla till AFP.

De två utländska medborgarna har av flera källor uppgetts komma från Storbritannien och USA.

Vid sjutiden på morgonen, lokal tid, pågick fortfarande evakueringsförsök vid komplexet. Räddningsarbetare uppgav för Reuters att det då fanns minst två grupper personer kvar i byggnaden. Det hade då gått 16 timmar sedan attacken inleddes. Enligt andra källor till nyhetsbyrån hördes det fortfarande skottlossning i eller kring komplexet.

"Området runt 14 Riverside Drive är en brottsplats under pågående säkerhetsuppdrag" skriver polisen på Twitter.

Även när polis och militär under natten försökte evakuera omkring 50 överlevande hördes skottlossning och explosioner. Enligt ögonvittnen fick personalen då ut ett antal personer, bland dem en gravid kvinna.

Det finns inga samstämmiga uppgifter om hur många som fortfarande behöver evakueras, en källa uppgav under natten för Reuters att det var "många".

Inrikesminister Fred Matiang'i sade vid 23-tiden på tisdagskvällen att samtliga byggnader hade säkrats. Han gav dock ingen information om vad som hänt med attentatsmännen, utan sade att säkerhetsstyrkor fortfarande sökte igenom området.

Polis och militär beordrades ut till platsen för attentatet.
Foto: Ben Curtis
Polis och militär beordrades ut till platsen för attentatet.

Enligt polisen inleddes angreppet på tisdagseftermiddagen med en explosion bland bilar utanför komplexet och att en självmordsbombare sedan detonerade en sprängladdning på hotellet innan beväpnade män tog sig in, rapporterar kenyanska medier.

En talesperson för terrorrörelsen al-Shabaab sade i ett tidigt skede att man låg bakom attentatet.

– Insatsen pågår. Vi kommer att ge detaljer senare, sade den sunniextrema gruppens militära talesperson Abdiasis Abu Musab till nyhetsbyrån Reuters.

Kenyas huvudstad Nairobi.
Kenyas huvudstad Nairobi.

Det är oklart hur många angripare som gick till attack, men det uppskattas röra sig om minst sex personer. Enligt Reuters ska en misstänkt attentatsman ha gripits.

– Vi har beordrat ut terrorenheten och kriminalpolisen, sade Charles Owino till den kenyanska tidningen The Star tidigare under tisdagen.

Fakta

al-Shabaab

al-Shabaab utvecklades ur en radikal ungdomsgrupp inom rörelsen Islamska domstolarnas högsta råd, som kontrollerade Somalias huvudstad Mogadishu 2006, innan den drevs ut av etiopiska styrkor.

Den sunniextrema rörelsen, som är lierad med al-Qaida, är terrorstämplad, uppskattas bestå av många tusen personer och tillämpar en extrem form av islamisk sharialagstiftning. Utländska jihadister har rest till Somalia för att ansluta till gruppen.

Gruppen ligger bakom en rad blodiga attacker i Somalia och bekämpar den internationellt erkända regeringen i landet. Sedan Kenya gav sig in i konflikten 2011 för att bekämpa al-Shabaab har rörelsen utfört en rad dödliga attacker i granlandet.

Källor: BBC, Reuters

Visa mer...

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.