Annons
Nyheter

Biståndskonvoj urartade – flera döda

Försök att föra in humanitärt bistånd i Venezuela från grannländerna Colombia och Brasilien urartade på lördagen då venezuelansk militär avfyrade skott mot människor och lastbilar sattes i brand.
Minst två personer uppges ha dödats och omkring 300 skadats.
Venezuela (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 24 februari 2019
En utbränd lastbil som varit del av den biståndskonvoj som försökte komma in i Venezuela från Colombia.
En utbränd lastbil som varit del av den biståndskonvoj som försökte komma in i Venezuela från Colombia.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Våldsamheter uppstod när soldater försökte stoppa oppositionens plan att föra in det utländska biståndet. Vid gränsen mot Brasilien uppges flera personer ha dödats och minst två lastbilar började brinna vid gränsen mot Colombia. Flera hundra personer har också skadats vid gränsen.

Minst två lastbilar återvände på lördagen till lagerlokalerna i Cúcuta i Colombia, utan att ha lyckats leverera mat och medicin.

Annons

En båt med förnödenheter på väg från Puerto Rico mot Venezuela uppges ha beskjutits av venezuelansk militär.

Flera ur Venezuelas nationalgarde har hoppat av till Colombia under tumultet. Enligt colombianska myndigheter hade minst 60 soldater lämnat "Maduros diktatur" på lördagen.

Biståndet, vara mycket kommer från USA, har hamnat i centrum för konflikten mellan den styrande presidenten Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó, som för en månad sedan utropade sig till interimspresident. Guaidó menar att fjolårets presidentval inte gick rätt till och att landet saknade rättmätig ledare.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att "USA fördömer attacker mot civila utförda av Maduros 'skurkar'". Han säger även att USA kommer att agera.

Juan Guaidó har i helgen tagit sig ut ur Venezuela med hjälp av oppositionsvänliga soldater. Han meddelar att han kommer att vara på plats i Colombias huvudstad Bogotá vid måndagens möte med den så kallade Limagruppen, som består av Kanada och latinamerikanska länder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons