Anders Behring Breivik i rättssalen.

Fler vittnen från Utöya hörs i Oslo

Nyheter 2012-05-10 | Uppdaterad 2012-05-10

Många gråter i rättssalen när bilder på de ihjälskjutna ungdomarna visas på stora skärmar i salen.Många av de ihjälskjutna ungdomarnas familjer finns på plats i rätten, uppger TT:s utsända. Familjerna sitter, tillsammans med sina målsägandebiträden, på åhörarplats.

Två kvinnor reser sig med tårarna rinnande längs kinderna och går snabbt ut ur salen efter att minnesord över en 18-årig kvinna har lästs upp.

En av ungdomarna som sköts ihjäl kom till Norge från Irak två år innan han dog. Han gladde sig väldigt mycket åt att få vara med på sommarlägret på Utöya, enligt de minnesord som målsägandebiträdet läser upp. Hans föräldrar och bror sitter i salen.

Rätten började under förmiddagen gå genom obduktionsrapporter från de ungdomar som befann sig vid pumphuset på Utöya. Bara där sköt Breivik ihjäl 14 personer.

– Tack för allt du var. Tack för allt du gav, läser målsägandebiträdet en hälsning till en dödad pojke från en familj som inte orkar vara på plats i rätten.

En 15-årig flicka beskrivs som "obeskrivligt älskad av familj och vänner".

Inte heller i dag behöver åhörarna se bilder på kropparna som hittades vid pumphuset. De dokumenten ligger hos parterna och rättens ledamöter.

Breivik sitter bara ett par meter från den docka på vilken rättsläkaren visar hur skotten har gått in.

Första vittnet på torsdagen är en 17-årig flicka som var på Utöya. Som många andra trodde hon först att skjutandet var på skoj.

Hon hjälpte sedan en flicka som blev skjuten i huvudet, lade första förband och tog henne till ett tält.

Vid ett tillfälle under skjutandet går hon ut ur tältet och ser då Breivik stå en bit bort. Hon iakttar honom en stund.

– Jag tänkte att om jag kommer från ön ska jag veta hur han ser ut, han som sköt, säger hon, och beskriver hur Breivik såg ut där han stod.

Breivik tar en klunk ur en vit plastmugg och småler plötsligt under hennes vittnesmål. Som på onsdagen har han flyttat en rad bakåt i salen för att inte sitta så nära vittnena.

Torsdagens andra vittne är en 18-åring klädd i grön tröja och studentbyxor, russebukser, som sistaårselever på gymnasiet har. Byxorna är röda med norska flaggor på.

Han befinner sig nere vid pumphuset med ett 30-tal andra ungdomar när en man, klädd i polisuniform, dyker upp.

– Det hade då gått ett rykte om att gärningsmannen var utklädd som polis, men vi hade inte pratat så mycket om det. En av dem frågar mannen om han hade bevis för att han var polis. Gärningsmannen svarar att vi ska vänta, berättar 18-åringen.

Några av ungdomarna lugnas av svaret, men sedan börjar den polisklädde mannen att skjuta. 18-åringen ser hur flera personer dödas av skotten.

Vittnet berättar sammanhängande och tydligt, men vid ett tillfälle darrar rösten till – när han kommer till de första skotten.

Han berättar hur han ser rakt på Breivik vid pumphuset, beskriver honom som "ljus och med blåa ögon" och med Oslo-dialekt. Han undviker att nämna honom vid namn.

En 20-årig man berättar om kaoset på Utöya. Vid ett tillfälle står han i ett fönster och ser Breivik skjuta mot en flicka.

– Efter att han skjutit henne går han bort till henne och sparkar till henne, eller det ser så ut, och sedan skjuter han henne igen på nära håll, säger han.

När han sprungit runt ett tag på ön bestämmer han sig för att försöka simma, men vänder när han blir trött i det kalla vattnet.

– Jag står i vattnet och ser huvudet på . . . , säger vittnet och stannar upp.

– På den åtalade?, fyller åklagare Inga Bejer Engh i.

– På den åtalade, svarar vittnet.

Han berättar hur Breivik står på 7-8 meters håll.

– Jag ser framför mig hur mina föräldrar ser mig dö och att de gråter. Och då tänker jag att jag inte kan ge upp, säger han, och beskriver hur han försöker dyka i vattnet undan skottlossningen.

Han berättar lågmält hur han får "flashbacks" från en tidigare händelse i hans liv, i Irak.

– När jag var liten sprängdes det en bomb i skolan. Många av mina klasskamrater dog då. Jag tänkte att nu är det min tur, säger vittnet, som förlorade sin bästa vän på ön.
huvudnyheter just nu

Boråspoliser vägrar övertid: "Ingen behöver oroa sig"

Borås [Uppdaterad i dag 17:25]

Poliser i Borås går nu till handling för att visa sitt missnöje med lönerna. Läs mer

 

Polislöner

Bör poliser få högre lön?

Visa resultat
Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om politikers personligheter:

"Ändå behöver man bara gå till sig själv för att inse hur mycket politikers personlighet betyder för hur de egna sympatierna formas. Jag säger inte att det är en utveckling som är positiv. Men om inte den ideologiska diskussionen väcks till liv igen är det där vi kan hamna. Och för all del, det vore en rättvis spegling av den hysteriskt individualiserade tid vi lever i."

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.