Annons
Nyheter

Fler vill undvika barn på semestern

Allt fler svenskar väljer resor som är fria från barnskrik och stoj i poolen.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2012
Allt fler vill ha det lugnt och tyst på semestern.
Allt fler vill ha det lugnt och tyst på semestern.Foto: Gemunu Amarasinghe

Under sommaren erbjuder researrangörerna fler barnfria hotell än någonsin. Dessutom pågår försök med barnfria zoner ombord på flygplanet.

Reklam efter reklam om den mest barnvänliga resan avlöser varandra på tv och i tidningarna. För en barnfamilj finns nu mängder av resmål att välja bland. Men det omvända alternativet kommer allt starkare; att resa helt barnfritt.

Annons

– Efterfrågan har ökat ordentligt, inför sommaren har vi utökat våra barnfria hotell med 70 procent, säger Marie Malmros som är informatör på Fritidsresor.

Trenden är densamma för alla researrangörer TT pratat med, intresset för att bo utan barn stiger för varje år.

– Som vuxen utan barn uppskattar man att ha det lugnt och tyst runtomkring sig på semestern. Vuxna som bokar in sig på barnfria hotell vill ofta komma bort från en stressig vardag och då är kanske inte barn en del i det, säger Åsa Johnsson på Apollo.

Att skapa barnfria flygresor har på sina håll diskuterats flitigt under de senaste åren. I sommar genomför en av researrangörerna ett test där delar av flygplanet är helt barnfritt.

– Det finns ju tysta zoner på tåg till exempel, nu provar vi att införa en slags barnfri zon, säger Marie Malmros på Fritidsresor.

Svenskars utlandsresor 2011

I fjol gjorde vi 14 455 000 fritidsresor utomlands.

Vi sov över utomlands i 95 550 000 nätter.

Vi stannade i åtta dagar per resa i genomsnitt.

I snitt lade vi ut 7393 kronor per resa och person.

Mest populära länder att resa till var Spanien, Finland och Danmark.

Personer mellan 30–45 år reser mest.

Källa: Resurs/Tdb

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons