Annons
Nyheter

Fem månader ska vikas åt vardera förälder

Fem månader reserveras för vardera förälder, ersättningen på lägstanivån slopas, möjligheterna för olika familjekonstellationer förbättras.
Det är förslagen på en ny föräldraförsäkring, som i dag presenteras för regeringen.
Socialförsäkring • Publicerad 18 december 2017
I dag tar socialminister Annika Strandhäll emot förslag om en mer modern föräldraförsäkring.
I dag tar socialminister Annika Strandhäll emot förslag om en mer modern föräldraförsäkring.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Fem månader, totalt 151 dagar, reserveras för vardera föräldern, berättar utredaren Lars Arrhenius vid en pressträff där förslagen presenteras.

Han föreslår också att de 90 dagar där man får ersättning på lägstanivå ska slopas.

Annons

"Ersättningen för lägstanivådagarna är så låg att den i många fall inte fungerar som ersättning för förlorad arbetsinkomst. Föräldraförsäkringen ger därmed inte alla föräldrar reella ekonomiska möjligheter att vårda sina barn under de 90 dagarna som lägstanivån omfattar" står det i utredningen.

Dessutom ska föräldraförsäkringen anpassas bättre till olika familjekonstellationer. Utredningen föreslår att en förälders sambo ska likställas med en förälder, utan krav på att föräldern och sambon ska ha varit gifta eller ska ha eller haft barn tillsammans. Man ska också lättare kunna lämna över rätt till föräldrapenning till en person som varken är barnets förälder eller likställd med en förälder.

Översynen har framför allt omfattat tre områden; hur föräldraförsäkringen kan bli mer jämställd, hur den bättre kan anpassas till olika familjekonstellationer samt hur reglerna kan förenklas.Utredningen har gjorts eftersom regeringen anser att den nuvarande föräldraförsäkringen har blivit föråldrad. Dessutom är det fortfarande så att mammor tar ut en majoritet av dagarna.

– Trots att vi alltjämt har en föräldraförsäkring som står sig väl jämfört med vår omvärld, så har vi en situation där uttaget är väldigt ojämställt. Fyrtio år senare har vi en situation där trots allt mammor fortfarande tar ut 75 procent av alla dagar, säger socialminister Annika Strandhäll (S) vid pressträffen.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons