Annons
Nyheter

Fem elever anhållna för misshandel

Fem elever vid riksinternatskolan i Sigtuna anhölls på måndagen misstänkta för grov misshandel.
Nyheter • Publicerad 23 april 2012

– Oerhört tragiskt när sådant här händer, säger skolchefen Kent Edberg.

De fem eleverna är enligt polisen unga män födda mellan 1992 och 1994. Brottsrubriceringen är grov misshandel. Men mer än så vill varken polisen eller åklagaren säga i nuläget.

Annons

– Alla människor som ska höras är inte hörda än, säger åklagare Yngve Rydberg till TT.

Enligt en källa till Aftonbladet ska det röra sig om grovt våld och pennalism gentemot en skolkamrat. Skolchefen på Sigtuna humanistiska läroverket, Kent Edberg, vill inte säga något om vad som inträffat:

– Av integritetsskäl och av omsorg om alla våra elever så kan jag inte kommentera det här ytterligare.

Tidigare kritik

I slutet av förra året riktade Skolinspektionen kritik mot de tre riksinternatskolorna – Sigtuna, Grennaskolan och Lundsberg. För Sigtunas del en kritik som handlade om kränkningar och inslag av kamratfostran. I mars svarade skolan på kritiken och Edberg hävdade då bestämt att detta inte förekommer på skolan:

– Kamratfostran är ett skällsord hos oss, sade han till TT då.

Skolan anmälde

Kent Edberg säger att det var skolan som gjorde en polisanmälan i det nu aktuella fallet – som han kallar för "ett enskilt fall".

– När vi får sådana indikationer som vi inte kan hantera inom skolans regelverk, då gör vi en polisanmälan. Sedan är det oerhört tragiskt när sådant här händer och när det händer i den egna familjen så är det ännu tråkigare.

Vad som nu kommer hända på skolan med anledning av att fem av eleverna sitter anhållna är för tidigt att svara på, anser Edberg. Mer än att detta kommer finnas med i ett fortsatt arbete mot mobbning och pennalism.

– Hos oss som en internatskola är eleverna ännu mer utsatta och sårbara – därför är det här oerhört viktigt för oss.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons