Annons
Nyheter

Fängelse för att ha dödat sin hund

Han hängde upp sin hund i kopplet på en krok, slog den och kvävde den till döds. I dag dömdes den 22-åringen till fängelse i ett år och tre månader.
Nyheter • Publicerad 21 december 2011

Straffet är rekordlångt.

– Så vitt känt har man aldrig dömt ut ett så här långt fängelsestraff för djurplågeri tidigare i Sverige, säger kammaråklagare Jakob Holmberg till TT.

Annons

Mannen köpte den omkring nio veckor gamla hunden när han flyttade till Stockholm eftersom han ville ha sällskap, men försummade skötseln av den. Han stängde in hunden i ett källarförråd och på toaletten. När den hade kissat och bajsat på golvet slog han den, både med händerna och med kopplet.

Djuret dog efter det att mannen satt en påse över dess huvud och hållit ett täcke runt hunden. Mannen har uppgett att han varit arg och låtit ilskan gå ut över sitt husdjur, men också att han i dag saknar hunden.

Södertörns tingsrätt skriver i domen att hunden dött under "mycket plågsamma former".

Åklagaren beskriver behandlingen med ett ord: "gräsligt".

– Han har visat stort hänsynslöshet, det hela innehåller sadistiska och tortyrliknande inslag, säger Holmberg, som anser att domen bör prövas av en högre instans:

– Det här målet har stort prejudikatvärde och jag utesluter inte att han kan dömas till ännu högre straff av hovrätten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons