Nyheter

Facebook har stoppat miljontals terrorinlägg

Världen Artikeln publicerades
Facebook har raderat fler än 26 miljoner inlägg som kan knytas till terrorgrupper som al-Qaida och IS under de senaste två åren. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Facebook har raderat fler än 26 miljoner inlägg som kan knytas till terrorgrupper som al-Qaida och IS under de senaste två åren. Arkivbild.

Facebook har raderat fler än 26 miljoner inlägg som kan knytas till terrorgrupper som al-Qaida och IS under de senaste två åren, och även stängt av fler än 200 vit makt-organisationer från plattformen, enligt ett pressmeddelande.

Medieplattformen samarbetar även med rättsvårdande myndigheter i USA och Storbritannien för att komma över videomaterial från träningstillfällen med skjutvapen, som ska användas till att utveckla mjukvara som upptäcker om en användare livesänder ett terrordåd.

Frågan aktualiserades i och med terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland den 15 mars i år. Den högerextrema gärningsmannen filmade då sig själv samtidigt som han sköt ihjäl 51 personer som besökte två av stadens moskéer. Videon och bilderna från attacken delades av flera miljoner användare på sociala medier.

Facebook skriver i pressmeddelandet att plattformen hänvisar användare till en avhopparorganisation om de söker på ord som kan knytas till vit makt-rörelser.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.