Nyheter

Få fälls för sexköp på thaisalonger

Nyheter Artikeln publicerades

Thailändska massagesalonger som erbjuder sexuella tjänster sprider sig över Sverige. I Stockholm och Göteborg sker ett aktivt brottsbekämpande arbete. Men Malmöpolisen ignorerar strömmen av tips – samtidigt blir färre sexköpare haffade i Malmö.

När Malmöpolisens prostitutionsgrupp lades ner 2006 var antalet lagföringar mot sexköp i Skåne som flest, 38 stycken. I fjol hade de halverats. Detta kan jämföras med den motsatta utvecklingen i Västra Götaland och Stockholms län – från cirka 20 lagföringar 2003 till 150 förra året.

– All prostitution som sker i Malmö är inte gränspolisens ansvar. Jag ser att en stor del av tipsflödet inte tas omhand, säger Leif Fransson, gränspolisens biträdande chef.

Måste återupprättas

Riksdagsledamot Carina Hägg (S), som är engagerad i frågan om kriminalisering av sexköp, är kritisk till att prostitutionsgruppen inte längre finns.

– Den var framgångsrik, jobbade brottsförebyggande och bidrog till kunskap. Det är förvånansvärt att en stad som Malmö inte har ett sådant basalt arbete. Det måste återupprättas, säger hon.

När Sydsvenskan ringde runt till 25 av de cirka 50 thaimassagesalongerna i Malmö erbjöd var femte salong sexuella tjänster. I Stockholms län finns uppemot 300 thaimassagesalonger, men polisen har svårt att bevisa försäljning av sexuella tjänster.

Tips varannan vecka

– Om det kommer in flera tips om samma salong följer vi upp det. Men vi har inte samma möjligheter som journalister att utge oss för att vara sexköpare, säger Ewa Carlenfors, chef för Stockholmspolisens sektion mot människohandel.

Göteborgspolisen får tips om sexköp på thaimassagesalonger varannan vecka men ännu har ingen blivit lagförd.

– Fenomenet har eskalerat de senaste tre, fyra åren. Nyligen har vi fått väldigt intressant information om just thaisalongerna som vi ska gå vidare med. Mer kan jag inte säga i nuläget, säger Mats Paulsson, chef för människohandelsgruppen i Göteborg.