Annons
Nyheter

Nate uppgraderas till orkan – närmar sig land

Ovädret Nate har uppgraderats till en orkan samtidigt som den närmar sig populära turistanläggningar i Mexiko och den amerikanska sydkusten.
Minst 28 människor omkom när ovädret drog in över Centralamerika.
Centralamerika • Publicerad 7 oktober 2017
En skylt varnar för träd som ligger över vägen efter att Nate dragit fram vid utkanten av Costa Ricas huvudstad San José.
En skylt varnar för träd som ligger över vägen efter att Nate dragit fram vid utkanten av Costa Ricas huvudstad San José.Foto: Moises Castillo/AP/TT

Orkanen har enligt det amerikanska orkancentret NHC vindar på uppemot 36 meter per sekund. Ovädret väntades nå mexikanska Yucatánhalvön sent på fredag lokal tid, och den amerikanska sydkusten sent på lördagen eller tidigt på söndag.

Cancúns guvernör Carlos Joaquín säger att stormen tros passera strax öster om halvön, men varnade för att Nate kan medföra katastrofala regnmängder. Myndigheterna har stängt skolor i sju kuststäder i väntan på ovädret.

Annons

Nate väntas dra in över den amerikanska sydkusten sent på lördagen eller tidigt på söndag, lokal tid.

Borgmästaren i New Orleans, Mitch Landrieu, beordrar befolkningen att lämna vissa områden inför ovädret. Utegångsförbud kommer att råda från lördag kväll fram till söndagsmorgonen, säger borgmästaren på en presskonferens.

I USA kommer stormen att medföra "potentiellt livshotande" stormvågor på upp till två meter i vissa kustområden, enligt NHC.

Minst tretton människor har omkommit i Nicaragua sedan Nate drog in med kraftiga regn som ledde till jordskred och översvämningar. I Costa Rica är dödssiffran tio. Det råder undantagstillstånd i de båda länderna. I Honduras säger myndigheterna att tre människor bekräftats döda, medan ovädret krävde två människoliv i El Salvador.

Mer än 30 människor rapporteras saknade i Centralamerika efter ovädret.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons