Annons
Nyheter

Europas kläder ska ha samma mått

Sverige blir ledande i arbetet med ett gemensamt system för klädstorlekar i Europa – med kroppen som utgångspunkt.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2012
Lika storlekar ska gälla i hela Europa.
Lika storlekar ska gälla i hela Europa.Foto: Chitose Suzuki

Frustrationen över att behöva ta med sig flera olika storlekar in i provhytten känner nog många igen. Storlekarna skiljer sig vitt och brett och ibland passar ingen av dem. Nu ska det bli ändring på det – en svensk grupp, med bland annat ordföranden för Svensk Handel Stil i spetsen, ska slutföra arbetet med ett gemensamt europeiskt storlekssystem. Att handla kläder på nätet eller shoppa loss i Paris ska bli lättare i framtiden.

– Om man vet sina mått ska man kunna läsa av en tabell och på så sätt se vilken storlek man har, säger Maria Karlsson, projektledare för gruppen.

Annons

Storlekarna ska bestämmas av hur kroppen ser ut och täcka in olika kroppstyper. Arbetet går ut på att ta fram storlekar som konsumenten kan lita på.

– Problemet i dag är att storlek 38 inte betyder någonting. Storlek 38 i Sverige kan motsvara storlek 42 i Frankrike eller 44 i Italien, säger Mikael Sandström, ordförande på Svensk Handel Stil.

Systemet ska göra det enklare att hitta rätt storlek, både på internet och utomlands. Förhoppningen är att klädstorleken inom två–tre år ska vara densamma – oavsett om du är i Paris eller Stockholm.

Gemensamma klädstorlekar

Det gemensamma storlekssystemet i Europa ska underlätta för butiker, postorder- och nätföretag och konsumenter.

Om du kan dina mått, din längd och vikt kommer du enkelt att kunna avläsa din storlek i det nya systemet.

Redan nu finns ett gemensamt system för storlekarna S, M, L och XL som till exempel klädkedjan H & M använder.

För skor finns det inget system i Europa än, men även där pågår ett arbete med att ta fram gemensamma skostorlekar.

I EU-parlamentet pågår diskussioner om gemensamma klädstorlekar ska bli ett EU-direktiv och därmed en lag för alla företag att följa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons