EU kortar inte djurtransporter

Nyheter 2012-06-18 | Uppdaterad 2012-06-18

Sverige protesterar mot långa djurtransporter, men en ändring är inte i sikte.


FAKTA

Bättre liv för grisar

Förbudet mot individuella bås för suggor gäller från den 1 januari 2013. Länderna har haft sedan 2001 på sig att genomföra direktivet.

Förbudet infördes gemensamt av EU-länderna, EU-kommissionen och EU-parlamentet med stöd av vetenskapliga belägg för att suggornas välbefinnande allvarligt skadas om de stängs in i individuella bås.

Kommissionen har flera gånger de senaste åren påmint om tidsfristen, eftersom flera EU-länder ännu inte rättat sig efter förbudet.

Källa: EU-kommissionen.


För unionens grisar ska livet bli bättre efter nyår, men många EU-länder drar fötterna efter sig.

EU-kommissionär John Dalli fick nyligen ta emot 1,1 miljoner namnunderskrifter med krav på kortare djurtransporter. EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) var med och lämnade över namnen och är inte alltför optimistisk om en snabb förändring.

– Men Dalli lovade att lägga fram lagförslag till 2014, som inte bara ska handla om transporter, utan vara en större kraftsamling kring djurskydd, säger Schlyter.

Kompakt motstånd

Den svenska regeringen jobbar för att EU ska förbjuda transporter som är längre än åtta timmar, men motståndet är kompakt. På jordbruksministermötet i Luxemburg på måndagen blev det därför ingen sådan ändring när EU:s djurskyddsstrategi diskuterades. Sverige, Belgien och Österrike valde dock att lämna en särskild deklaration i protest mot de långa transporterna.

På mötet uppmanades EU-länderna att snabba på införandet av rymligare bås för grisar. Länderna har haft tolv år på sig, men det är bara Sverige, Luxemburg och Storbritannien som har övergett trånga, individuella suggbås. Ytterligare nio länder kommer troligen att bli klara i tid, det vill säga till årsskiftet.

Påtryckningar

EU-parlamentariker Åsa Westlund (S) har tillsammans med partikollegor skrivit brev till Dalli och jordbruksministrarna i de länder som ser ut att missa målet.

– Det pågår intensiva påtryckningar från de andra länderna om att skjuta upp förbudet nu, säger Westlund, som menar att det inte bara är negativt ur djurskyddssynpunkt, utan också för svenska bönder som investerat och ställt om i tid.

De individuella båsen är ofta så trånga att grisarna inte kan lägga sig ned, dessutom trivs grisarna bättre om de inte isoleras utan får vara med andra grisar.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Antagningslistorna klara - se namnen!

Borås [Uppdaterad i dag 11:55]

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!


Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om politikers personligheter:

"Ändå behöver man bara gå till sig själv för att inse hur mycket politikers personlighet betyder för hur de egna sympatierna formas. Jag säger inte att det är en utveckling som är positiv. Men om inte den ideologiska diskussionen väcks till liv igen är det där vi kan hamna. Och för all del, det vore en rättvis spegling av den hysteriskt individualiserade tid vi lever i."

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.