Annons
Nyheter

En anhållen för polisbilsexplosion i Malmö

En 22-årig man har anhållits av åklagare misstänkt för den polisbilsexplosion som inträffade i Malmö på fredagskvällen.
Brott • Publicerad 29 december 2017 • Uppdaterad 30 december 2017

Samtidigt som utredningen pågår kräver Malmös polismästare Stefan Sintéus nu att politikerna lever upp till sina tidigare utfästa löften.

Den misstänkte 22-åringen greps bara några kvarter från brottsplatsen, kort efter explosionen, uppger Malmöpolisen. Han och en 26-åring hämtades in till polishuset och misstänktes inledningsvis båda två för allmänfarlig ödeläggelse. Efter att en jouråklagare gått igenom bevisläget beslutades dock att bara en av dem – 22-åringen – skulle anhållas. Tjugosexåringen försattes därmed på fri fot.

Annons

– Vi tycker att vi har en ganska klar bild av vad som har hänt, men innan vi går ut med det vill vi invänta teknikernas rapport, säger Jerker Olsson, inre befäl vid Malmöpolisen.

Han vill inte uttala sig om hur 22-åringen ställer sig till misstankarna.

Detonationen, som orsakade stora skador på en polisbil tillhörande Malmöpolisens ingripandeenhet, inträffade i stadsdelen Värnhem klockan 19.25 på fredagskvällen.

Dådet är bara ett i raden som riktats mot polisen på senare tid. Så sent som i slutet av november sprängdes en handgranat utanför polishuset i Uppsala, i slutet av oktober sköt någon flera skott rakt in i en polismans villa i Västerås och tidigare samma månad sprängdes entrén till polishuset i Helsingborg.

Ingen skadades vid någon av händelserna, men Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, menar att de måste tas på största allvar.

"Avskyvärd handling", skriver han i en kommentar till TT om den senaste polisattacken.

I kommentarer till TT och på sociala medier har många politiker, däribland inrikesminister Morgan Johansson (S) och moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, uttryckt sitt stöd till polisen. Morgan Johansson förväntar sig, skriver han i en tweet, att Malmöpolisen kommer att "sätta hårt mot hårt och öka trycket mot de kriminella".

Stefan Sintéus menar att fredagskvällens dåd är en följd av att polisen varit just framgångsrika med det. Han efterlyser nu att politikerna gör mer än att prata för att få stopp på den tilltagande våldsspiralen mot poliser.

"Vi har sett det flera gånger, bland annat i Malmö och i Helsingborg. Därför är det viktigt att politikerna nu håller vad som lovats oss med resurser och villkor", skriver han till TT.

Daniel Persson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons