Annons
Nyheter

Droger synas efter kannibalism

USA skakas av ett nytt fall av kannibalism. Det ena fallet tros ha upphov i bruk av syntetiska droger som kallas "badsalter".
Nyheter • Publicerad 1 juni 2012

I söndags sköt polisen i Florida ihjäl en 31-årig man som var i färd med att tugga i sig en annan mans ansikte. Det hände vid en genomfartsled i Miami och fångades på bild av en övervakningskamera.

I tisdags greps en 21-årig student i Baltimore för att ha tagit livet av en 37-årig gäststuderande, styckat kroppen och ätit upp delar av offrets hjärna och hela hjärtat.

Annons

Gäststudenten från Ghana bodde med 21-åringen och dennes familj, som uppgett att han försvann förra fredagen. 21-åringen greps sedan hans bror hittat offrets huvud och händer i bostaden.

21-åringen var fram till nyligen inte brottsbelastad men har enligt tidningen Baltimore Sun visat växande tecken på mental ohälsa. I maj greps han för att ha spräckt skallen på en klasskamrat med slagträ.

Gärningsmannen i Florida, som kommit att kallas Miamizombien, misstänks ha varit påtänd. En ungdomskompis har berättat för tidningen The Miami Herald att 31-åringen ville sluta med droger. I straffregistret har han dock ingen känd koppling till tyngre droger, däremot till marijuana.

Offret – enligt lokala medier en 65-årig hemlös man– vårdas på sjukhus. Hans tillstånd är livshotande.

"Badsalter"

Elfenbenssnö, elfensbensvåg, röd duva, vaniljehimmel, vit blixt. De namnen, och många liknande, används på olika syntetiska droger som kan rökas, injiceras eller snortas (dras in genom näsan).

Drogerna, från början i puderform, kallas med ett samlingsnamn för badsalter, därför att vissa tillverkas med badsalter som bas.

Ofta finns centralstimluerande mefedron och methylenedioxypyrovaleron, MDPV, bland de verksamma beståndsdelarna.

I USA har det på senare år förekommit mängder av larm där pulvren satts i samband med våldshändelser, brott med makabra inslag riktade mot andra eller mot missbrukaren själv. Hallucinationer, paranoia, hjärtrusningar och självmordstankar har observerats.

Flera delstater har tagit initiativ till att förbjuda – kontrollera – handeln. De lagliga kemikaler drogerna bygger på regleras inte av läkemedelsverket DEA.

Källa: Washington Post.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons