Annons
Nyheter

Dopet väntas följa traditioner

Raddan av faddrar kan bli ovanligt lång.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2012

Men i övrigt väntas traditionell högtidlighet när kronprinsessan Victorias och prins Daniels dotter ska döpas – och sedvanligt digra rader dignitärer.

– De självklara gästerna är familjerna på båda sidorna samt det officiella Sverige: riksdag, regering, militär, kyrka, kultur och näringsliv. Men framför allt är det de europeiska kungahusen som kommer att fånga tv-tittarnas intresse, säger Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga Magasinet, till TT.

Annons

Han säger att dopet självklart och på grund av tradition kommer att ske i Slottskyrkan i Stockholms slott. Kyrkan, med plats för 400–500 gäster, är också lagom stor för ett sådant evenemang, säger Lundgren.

Fler faddrar

Han tror på dop någon gång mellan den 6 juni och midsommar. Och det finns en del att fundera över för de nyblivna föräldrarna. Kronprinsessan och hennes syskon har exempelvis fyra faddrar var.

– Men det räcker nog inte med det den här gången, säger Lundgren.

Han tror att prins Daniels syster Anna samt prins Carl Philip väljs ut. Banden med norska och danska kungahusen är också så starka att det bör bli en fadder vardera därifrån. Men dessutom finns en lång ömsesidig fadder-tradition mellan de svenska och nederländska kungahusen.

– Det är en oskriven deal mellan Sverige och Nederländerna, säger Lundgren.

Jordanfloden eller Öland

En annan fråga är vattnet i dopfunten. De flesta kungliga Bernadotte-barn är döpta i vatten från Jordanfloden. Men vid senare dop finns uppgifter om vatten från en källa på Öland, säger Lundgren.

– Det blir vatten från antingen Öland eller Jordanfloden.

Lundgren tror att någon av faddrarna kommer att läsa en text under dopet, i övrigt är fastslagna, traditionella ceremonier att vänta.

Annons

TT: Finns det något utrymme för nymodigheter?

– Ja, det gör det. Men frågan är om Victoria vill det. Hon är väldigt mån om att följa de här riterna och sederna, svarar Lundgren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons