Nyheter

Dom mot Peter Madsen i eftermiddag

Ubåtsfallet Artikeln publicerades
Polis utanför Retssal 60 på Köpenhamns byret då rättegången pågått mot den mordmisstänkte Peter Madsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polis utanför Retssal 60 på Köpenhamns byret då rättegången pågått mot den mordmisstänkte Peter Madsen.

Slutpläderingarna är över och rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen är slut. Håller åklagarens bevisning för att fälla honom för mord på Kim Wall – trots att dödsorsaken är oklar?

Svaret kommer i en dom klockan 13.

Hellre fria än fälla, resonerade advokat Betina Hald Engmark under sin slutplädering i förrgår. Hon försökte så tvivel efter tvivel om de bevis som åklagaren lagt fram med syfte att få Madsen fälld för mord och sexbrott, och hon hakar särskilt upp sig på en sak i fallet: dödsorsaken saknas.

Hon framhävde att många indicier lagts fram, men att det saknas reella bevis för det som åklagaren påstår i åtalet.

– Hellre ska tio skyldiga gå fria än att en oskyldig döms, sade hon och påpekade att det är åklagaren som har bevisbördan.

Att rätten bortser från den omfattande medierapporteringen och bara bedömer det som kommit fram under rättegången är också något som advokaten poängterade ett flertal gånger under sin slutplädering.

Madsen har erkänt styckning och att han sänkt kroppsdelarna i havet, för att bli av med kroppen efter det han själv beskriver som en olycka. Och för det ska han straffas, konstaterar Hald Engmark och anser att klienten inte kan dömas till mer än ungefär sex månaders fängelse för det.

– Han ska frikännas för mord, han ska frikännas för sexbrott, säger advokaten.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen yrkar på lagens strängaste straff: livstids fängelse. Han vet att det ska vara tal om särskilda omständigheter för att någon ska kunna dömas till livstids fängelse för ett mord, men han konstaterade under slutpläderingen att det här är ett fall med endast skärpande omständigheter.

– Kim Wall hittades med skador som är så motbjudande att man som åklagare saknar ord.

Han tog fasta på att det rättspsykiatriska utlåtandet visade att Madsen är en "patologisk lögnare", och påminde för domstolen att Madsen kommit med skiftande förklaringar om vad som hände Kim Wall.

– Peter Madsens trovärdighet är inte bara låg, den är icke existerande, sade han.

"Nej, nej och återigen nej", svarade åklagaren retoriskt på sin fråga om det är ett problem när man inte har en helt fastställd dödsorsak – och hänvisade till flera danska rättsfall. Normalt är ett fängelsestraff på 16 år praxis för ett enstaka mord med sexuellt motiv. Men specialåklagaren har alltså argumenterat för att det här är ett fall som utöver ett hänsynslöst mord också innefattar misshandel och styckning.

– Han ska alltså inte ha ett normalt fängelsestraff. För Peter Madsen är inte normal. Han är farlig för samhället, sade Jakob Buch-Jepsen.

Domaren Anette Burkø och två lekmannadomare överlägger, voterar och ska meddela domen klockan 13 i byretten i dag – i samma sal som mordmisstänkte Peter Madsen sitter.

Fakta

Ubåtsfallet i korthet

Kim Wall var journalist och skulle skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen. Den 10 augusti förra året följde hon med ubåtsbyggaren och raketutvecklaren Peter Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus.

Nu är Madsen åtalad för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefriden.

Dödsorsaken är inte fastställd och Peter Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han nekar till mord, men erkänner att han styckat Wall och sänkt kroppsdelarna i havet.

Rättegången pågick under elva dagar och domen väntas den 25 april.

Visa mer...