Annons
Nyheter

Dödstalet i Indonesien stiger

Över 280 människor har omkommit i den tsunami som drabbade Indonesien i helgen. Fler än 1 000 skadades och det omfattande sökandet efter överlevande fortsätter, både med maskiner och med handkraft.
Indonesien • Publicerad 24 december 2018
En man betraktar på julaftonsmorgonen det som tidigare var hans hem nära byn Sumur i Indonesien.
En man betraktar på julaftonsmorgonen det som tidigare var hans hem nära byn Sumur i Indonesien.Foto: Tatan Syuflana, AP/TT

Räddningsarbetet pågår under måndagen i kraftigt regnoväder, samtidigt som experter utfärdar varningar om att området kan drabbats av fler stora vågor.

– Antalet offer och skadorna kommer att fortsätta stiga, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho.

Annons

Hundratals byggnader förstördes av vågen, som träffade kusten på södra Sumatra och Javas västra spets vid klockan 21.30 lokal tid i lördags.

– Militären och polisen söker i resterna för att se om vi kan hitta fler offer, säger Dody Ruswandi vid räddningsmyndigheten.

Han uppger att räddningsinsatserna antagligen kommer att fortsätta ungefär en vecka.

Träd som slitits loss med rötterna och annan bråte ligger spridda över stränderna, och många vägar är blockerade av bråte – men även på grund av mycket trafik, då många vill lämna området.

Fler än 3 000 människor som bor längs kusterna tvingas söka sig till högre belägna platser. Fler än 50 saknas fortfarande.

Röda korset och Röda halvmånen har uppgett att vågorna var 30–90 centimeter höga, medan invånare har vittnat om 2–3 meter höga vågor.

Landets president Joko Widodo besöker området under måndagen.

Öriket är ett av de mest katastrofdrabbade i världen.

Tsunamin tros ha orsakats av att en del av vulkanön Anak Krakatoa kollapsade under havsytan i samband med ett vulkanutbrott.

Anak Krakatoa utgör en liten ö i sundet mellan Sumatra och Java.

Annons

– Sannolikheten för ytterligare tsunamier i Sundasundet kommer att vara fortsatt stor så länge Anak Krakatoa är i sin aktiva fas eftersom det kan sätta i gång fler jordskred under vattenytan, säger Richard Teeuw vid University of Portsmouth i England.

Till skillnad från jordskalv, som sätter i gång varningssystem, finns det inte mycket tid att varna invånarna vid en tsunami orsakad av ett undervattensskred.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons