Nyheter

Döda kroppar ställs ut i Södertälje

Nyheter Artikeln publicerades

Body worlds har turnerat världen runt i 17 år. Lika länge har diskussionen kring den kontroversiella utställningen pågått. OBS! Varning för obehagliga bilder.

Nu är de bevarade kropparna och organen på plats på Tom Tits experiment i Södertälje.

Ett lik poserar som en rockstjärna med elgitarr, ett annat nickar en fotboll. De är ett par av de preparerade kroppar som ställs ut tillsammans med organ och kroppsdelar på Tom Tits experiment i Södertälje. Syftet är att visa hur människokroppen ser ut och fungerar – och att lära besökarna mer om hälsa.

Angelina Whalley är konceptuell formgivare och gift med den tyska anatomiprofessorn Gunther von Hagens som har utvecklat plastinerings–metoden. Hon har arbetat med utställningen sedan den började visas 1995 och är van vid att den ifrågasätts. Utställningen väcker fortfarande diskussioner i de länder den kommer till. Huruvida det är etiskt att ställa ut lik är en återkommande fråga.

– Det är nödvändigt med riktiga kroppar och organ för autenticiteten. Saker som är på riktigt berör oss och gör mycket för vår känsla och förståelse, säger Angelina Whalley.

Vardagliga situationer

Det kan tyckas makabert med ett lik som håller upp sina inre organ ovanför huvudet samtidigt som det balanserar på lina, eller en gravid kvinna som poserar liggandes på sidan med ett ofött barn fullt synligt i magen. Men enligt Whalley handlar det inte om att provocera utan om att visa kropparna i positioner som tydligt visar hur kroppen fungerar.

Vissa objekt har försetts med attribut som elgitarrer och kikare för att de ska uppfattas som mer mänskliga.

– En modell rätt upp och ner kan du inte relatera till. Men tittar du på en kropp som spelar gitarr eller fotboll så ökar intresset, säger Whalley. Utställningsobjekten har många gånger tydliga referenser till Leonardo da Vincis anatomiska verk av döda kroppar. Men även om det finns konstnärliga inslag ser Whalley det mer som vetenskap: – Vår huvudidé är att det ska vara en bildande och vetenskaplig utställning. Vårt mål är att låta människor se hur vi ser ut på riktigt.

Väcker åsikter

Svenska Läkarförbundet är kritiskt till utställningen på Tom Tits.

– Det här är ett slags utställning av döda kroppar i till stor del kommersiellt syfte och då tycker vi att det är oetiskt, säger Marie Wedin, Läkarförbundets ordförande.

– Respekten för den döda kroppen finns inte i det här. Om man i undervisningssyfte vill visa hur kroppen ser ut eller fungerar då kan man göra det med plastmodeller eller liknande. Men att visa döda människor i det syftet för en allmänhet tycker jag är motbjudande, fortsätter hon.

Björn Edlund, vd för Tom Tits experiment, förstår att det finns olika åsikter om utställningen men enligt honom har de lagt ner mycket förarbete innan de bestämde sig för att ta in den. Genom att bland annat prata med utställare i andra länder har de kommit fram till att utställningen passar deras verksamhet.

– I vårt direktiv står det att vi ska arbeta med att öka intresset för naturvetenskap och teknik, framförallt bland barn och ungdomar. Och därför har vi tagit hit den här utställningen, säger Edlund.