Döda kroppar ställs ut i Södertälje

Vad tycker du om Body worlds? Rätt eller fel? Diskutera!

Nyheter 2012-07-19 | Uppdaterad 2012-07-19

Body worlds har turnerat världen runt i 17 år. Lika länge har diskussionen kring den kontroversiella utställningen pågått. OBS! Varning för obehagliga bilder.


FAKTA

Body Worlds

* Utställningen visades första gången i Japan 1995. Sedan dess har den setts i olika varianter av fler än 34 miljoner.

* Den visar fler än 200 plastinerade objekt. Ett tjugotal är kroppar och resterande är organ, kroppsdelar och transparenta skivor av människokroppen.

* Långsiktiga effekter av sjukdomar och missbruk visas och förklaras under utställningen. Även foster i olika stadier ställs ut.

* Kropparna och organen är frivilligt donerade av människor från framförallt Tyskland men även andra länder i världen. De har specifikt godkänt att deras kroppar ställs ut och visas för allmänheten.

* Alla besökare är välkomna oavsett ålder men barn under 12 år får endast besöka utställningen i sällskap av en vuxen.

* I samband med utställningen kommer vid minst ett par tillfällen under hösten samtal att hållas om bland annat etik, livet och döden.

* Utställningen hålls i en separat del av museet så att ingen besökare ska hamna där av misstag.

* Den pågår 20/6–25/11.

BILDSPEL


Nu är de bevarade kropparna och organen på plats på Tom Tits experiment i Södertälje.

Ett lik poserar som en rockstjärna med elgitarr, ett annat nickar en fotboll. De är ett par av de preparerade kroppar som ställs ut tillsammans med organ och kroppsdelar på Tom Tits experiment i Södertälje. Syftet är att visa hur människokroppen ser ut och fungerar – och att lära besökarna mer om hälsa.

Angelina Whalley är konceptuell formgivare och gift med den tyska anatomiprofessorn Gunther von Hagens som har utvecklat plastinerings–metoden. Hon har arbetat med utställningen sedan den började visas 1995 och är van vid att den ifrågasätts. Utställningen väcker fortfarande diskussioner i de länder den kommer till. Huruvida det är etiskt att ställa ut lik är en återkommande fråga.

– Det är nödvändigt med riktiga kroppar och organ för autenticiteten. Saker som är på riktigt berör oss och gör mycket för vår känsla och förståelse, säger Angelina Whalley.

Vardagliga situationer

Det kan tyckas makabert med ett lik som håller upp sina inre organ ovanför huvudet samtidigt som det balanserar på lina, eller en gravid kvinna som poserar liggandes på sidan med ett ofött barn fullt synligt i magen. Men enligt Whalley handlar det inte om att provocera utan om att visa kropparna i positioner som tydligt visar hur kroppen fungerar.

Vissa objekt har försetts med attribut som elgitarrer och kikare för att de ska uppfattas som mer mänskliga.

– En modell rätt upp och ner kan du inte relatera till. Men tittar du på en kropp som spelar gitarr eller fotboll så ökar intresset, säger Whalley. Utställningsobjekten har många gånger tydliga referenser till Leonardo da Vincis anatomiska verk av döda kroppar. Men även om det finns konstnärliga inslag ser Whalley det mer som vetenskap: – Vår huvudidé är att det ska vara en bildande och vetenskaplig utställning. Vårt mål är att låta människor se hur vi ser ut på riktigt.

Väcker åsikter

Svenska Läkarförbundet är kritiskt till utställningen på Tom Tits.

– Det här är ett slags utställning av döda kroppar i till stor del kommersiellt syfte och då tycker vi att det är oetiskt, säger Marie Wedin, Läkarförbundets ordförande.

– Respekten för den döda kroppen finns inte i det här. Om man i undervisningssyfte vill visa hur kroppen ser ut eller fungerar då kan man göra det med plastmodeller eller liknande. Men att visa döda människor i det syftet för en allmänhet tycker jag är motbjudande, fortsätter hon.

Björn Edlund, vd för Tom Tits experiment, förstår att det finns olika åsikter om utställningen men enligt honom har de lagt ner mycket förarbete innan de bestämde sig för att ta in den. Genom att bland annat prata med utställare i andra länder har de kommit fram till att utställningen passar deras verksamhet.

– I vårt direktiv står det att vi ska arbeta med att öka intresset för naturvetenskap och teknik, framförallt bland barn och ungdomar. Och därför har vi tagit hit den här utställningen, säger Edlund.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Behandla SD:are som folk

Ledare [Uppdaterad i går 20:32]

Det går att lyssna på Sverigedemokraterna utan att hålla med, det går att presentera sina egna synpunkter utan att de håller med, och det går att påverka någon utan att denne anser sig hålla med. Läs mer på Ledarbloggen!


Skicka in dina bilder på älgtrion!

Borås [Uppdaterad i går 16:12]

BT har fått in en mängd bilder på de tre älgarna som det senaste dygnet har huserat på Östermalm och Villastaden. Har du några? Skriv var bilden är tagen och skicka den till nyhetschefen@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om borgerligheten i Borås:

"Carlson och Hjalmarsson borde helt enkelt kliva åt sidan. Väljarna vill det, som sagt. I BT 20/9 berättade vi att andranamnen i M och FP, Ulf Sjösten och Anna Svalander, fick betydligt fler personkryss än de som var etta på respektive lista, alltså Carlson och Hjalmarsson."

Lena Kvist, kulturchef

Om nomineringarna till Augustpriset:

"Inte illa alls. Men var gjorde Augustjuryn av Klas Östergren?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Jimmy Åkesson är utbränd:

"Hur djupt och på goda grunder många än må ogilla Jimmie Åkessons partis politik är det både märkligt och kontraproduktivt hur diverse kända antirasister bara inte kunde låta bli att håna beskedet om sjukskrivningen i sociala medier"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om tennis:

"Den enda representanten med stjärnglans är turneringsdirektören Robin Söderling. Efterhängsen körtelfeber tvingade honom lägga undan racketen. Med den försvann svensk elittennis in i mörkret."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.