Annons
Nyheter

Docent i folkrätt: "Jag kan inte se att han har asylskäl"

Pål Wrange, docent i folkrätt, underkänner Ecuadors skäl att bevilja Assange asyl.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2012

– Jag kan inte se att han har asylskäl.

– Jag påstår inte att han inte skulle kunna utsättas för ett politiskt betingat åtal i USA, men det finns inga tecken på det nu. Om man inte menar att förundersökningen i USA är det, vilket vissa hävdar. Men jag ser inga tecken på det.

Annons

TT: Är Assange politiskt förföljd?

– Han har inte utsatts för någon förföljelse i Storbritannien eller Sverige. Det enda som har begränsat honom är att han är misstänkt för ett helt vanligt brott, inte något politiskt brott.

Wrange köper inte heller Ecuadors tal om risk för dödsstraff som skäl för asyl.

– Varken Sverige eller Storbritannien får utlämna en person som riskerar att utsättas för dödsstraff. Det bestäms av både ländernas egna lagar men också av Europakonventionen.

TT: Vad betyder det då att Assange beviljats asyl?

– Den faktiska betydelsen av det här är inte särskilt stor för han kan ändå inte ta sig från ambassaden till Ecuador.

För att brittiska myndigheter ska kunna ta sig in där måste de först avbryta de diplomatiska förbindelserna med Ecuador, en åtgärd som är ytterst ovanligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons