Annons
Nyheter

Diplomatisk kris efter Assangebesked

Det som började som en helt vanligt förundersökning om sexbrott i Sverige har utvecklats till en stor diplomatisk kris mellan tre länder.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2012

Julian Assange riskerar politisk förföljelse och en orättvis rättegång om han utlämnas till USA. I värsta fall riskerar han dödsstraff. Det hävdade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino när han på torsdagen vid en välbesökt presskonferens i Quito meddelade att australiern beviljats asyl.

Samtidigt passade Patino på att underkänna det svenska rättsväsendet samt läxa upp Storbritannien för deras hot om att storma Ecuadors ambassad för att hämta ut Assange.

Annons

"Nästintill otroligt"

Många var missnöjda efter Ecuadors besked.

– Efter alla turer som varit är ingenting längre otroligt, men det är nästintill. Att Julian Assange kan få politisk asyl i Ecuador när det handlar om att han ska överlämnas till Sverige för att lagföras här är ofattbart, sade Claes Borgström, målsägarbiträde för de två kvinnor som anmält Assange för sexuella övergrepp.

Han är orolig över att Assange nu ska försvinna till Ecuador.

Men Pål Wrange, docent i folkrätt, tror inte att det kommer att ske. Britterna har sagt att de inte tänker släppa Assange och säger att de har en skyldighet att överlämna honom till Sverige. Wrange tror att Assange är fast på ambassaden i London och att det nu hänger på britterna hur kraftiga åtgärder de vågar ta till. För att lagligt ta sig in på ambassaden måste de först avbryta de diplomatiska förbindelserna med Ecuador. Det är en ytterst ovanlig åtgärd, men britterna har påmint ecuadorianerna om att den finns.

Underkänner asylskäl

Den svenska regeringen hörde också till de missnöjda och kommer att kalla Ecuadors ambassadör i Sverige till ett möte, snarast.

– Först och främst är det här ett oacceptabelt försök från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen. Och i den ecuadorianska utrikesministerns tal fanns flera grova anklagelser mot det svenska rättssystemet som vi starkt måste tillbakavisa, sade UD:s presschef Anders Jörle.

Han hörde till dem som underkände ecuadorianernas skäl för att ge asyl. Ett var hotet om dödsstraff i USA. Folkrättsexperten Pål Wrange var inne på samma spår:

– Varken Sverige eller Storbritannien får utlämna en person som riskerar att utsättas för dödsstraff. Det bestäms av både ländernas egna lagar men också av Europakonventionen.

Annons

Över huvud taget underkänner Wrange asylskälen.

– Jag kan inte se att han har asylskäl. Jag påstår inte att han inte skulle kunna utsättas för ett politiskt betingat åtal i USA, men det finns inga tecken på det nu. Om man inte menar att förundersökningen i USA är det.

Huvudpersonen i dramat var nöjd med torsdagens besked.

– Det är en betydande seger för mig och mitt folk. Saker och ting kommer troligen att bli mer stressiga nu, sade Julian Assange enligt personal på ambassaden, rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons