Annons
Nyheter

Demenssjuka Ganna, 91, får stanna

Demenssjuka 91-åringen Ganna Chyzevska från Ukraina får till slut svenskt uppehållstillstånd.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2012
Ganna Chyzevska ger barnbarnet Anna en puss.
Ganna Chyzevska ger barnbarnet Anna en puss.Foto: Bertil Ericson/Scanpix

– Jag är så överväldigad, jag är jätteglad, säger Chyzevskas dotterdotter Anna Otto till TT.

Uppmärksamheten har inte påverkat bedömningen, uppger Migrationsverket.

Annons

91-åriga Ganna Chyzevska bor för tillfället hos sin dotter i Stockholm.

– Jag har pratat med mamma och nu vet mormor vad som hänt. Hon är jätteglad, men trött, säger dotterdottern.

De tidigare uppmärksammade planerna på att utvisa Chyzevska till Ukraina stoppades tillfälligt den 18 oktober i fjol, när hon var på väg till Arlanda för att sättas på ett plan till Kiev. Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna manat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

För sjuk

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och barn och barnbarn bor i Sverige. Olika riksdagspartier krävde en lagändring sedan proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

Nu får Chyzevska uppehållstillstånd, enligt verket för att nya omständigheter inkommit i ärendet.

– Hon kan inte genomföra en flygresa. Det går inte att verkställa beslutet, säger Annette Bäcklund, verksamhetsområdeschef på verket.

Det är nya läkarintyg och läkarbedömningar som tillkommit?

– Det är nya omständigheter i ärendet, svarar Bäcklund.

Men det handlar om att hon är för sjuk för att resa?

Annons

– Ja, precis.

Att ärendet väckt sådana protester och att det ligger i Europadomstolen har verket inte alls tagit intryck av, enligt Bäcklund.

– Det påverkar inte den juridiska bedömningen av ett ärende. Det är enbart de nya omständigheterna i ärendet som gjort att vi har gjort en prövning och kommit fram till att hon inte kan resa under de omständigheter som tillkommit, säger hon.

Anna Otto, hennes sambo och barn är sedan drygt två månader i Kiev.

– Om mormor inte fått stanna hade vi tänkt oss att ha en plan B. Vi ville inte att hon skulle hamna på ålderdomshem så vi skulle se om det var möjligt för oss att bo här. Men nu så kan vi åka hem.

Fallet Ganna Chyzevska

Beslutet att utvisa Ganna Chyzevska togs av Migrationsverket och efter överklagande även av Migrationsdomstolen. Fallet fick inte prövningstillstånd i den högsta instansen Migrationsöverdomstolen.

Till och med 1997 fanns regeln om "sista länken" som hade kunnat ge Chyzevska rätt att stanna. Den stadgade att åldringar utan anhöriga i hemlandet men med släkt i Sverige kunde få uppehållstillstånd. Regeln plockades bort av politikerna.

Ett halmstrå finns nu i att få bedömningen "synnerligen ömmande omständigheter". Men då krävs bland annat ett livshotande tillstånd.

I fallet med Chyzevska inkom nya uppgifter, och då kan Migrationsverket göra en ny bedömning utifrån de uppgifterna. Chyzevska fick uppehållstillstånd med den juridiska termen "verkställighetshinder" som grund, eftersom hon anses för sjuk för att resa.

Källa: Migrationsverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons