Nyheter

Chans till norrsken i Sjuhärad

Sverige Artikeln publicerades
Norrsken över centrala Stockholm i oktober i fjol. Arkivbild.
Foto: Joakim Goksör/TT
Norrsken över centrala Stockholm i oktober i fjol. Arkivbild.

Från niotiden på lördagskvällen och framåt finns en chans att få se norrsken i delar av Sverige.

– Vad jag kan se på prognoserna så är det ner till södra Svealand och nordligaste Götaland som det finns en chans till det. Det verkar inte vara så goda chanser i Skåne eller i Norrland där det är molnigt under kvällen, säger Tomas Fyrby, meteorolog på SMHI.

Norrsken är ett resultat av kraftiga solvindar som skickar laddade partiklar in mot jorden och träffar atmosfären längs den så kallade norrskensovalen. Om solaktiviteten ökar vidgas ovalen och vid sådana tillfällen kan man se norrsken även i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

– Det är inte jätteovanligt att man kan se norrsken i södra Sverige, men det är så mycket annat som spelar in så som väder och starkt ljus från städer, säger Tomas Fyrby.

TT

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.