Breivik bad om plåster för skrubbsår minuter efter massakern på Utöya

Svaret: "Du får inget - se dig omkring, det har ingen hög prioritet"

Nyheter 2012-05-25 | Uppdaterad 2012-05-25

Under dagen vittnar de fem poliser som var med om att gripa massmördaren Anders Behrin Breivik på Utöya.Bland dem finns Örjan Tombre, som höll det första förhöret med massmördaren.

Dagens sista vittne är rättsläkaren Jörg Mörland. Han ska kasta ljus på frågeställningen om Breivik var påverkad, exempelvis av droger, under bombattentatet i Oslo.

Adrian Pracon berättar om skräcktimmarna och om när Breivik, röd i ansiktet, skriker med sprucken röst "ni ska alla dö!" när han ser en stor grupp ungdomar simma från ön och sedan skjuter salva efter salva efter de simmande i vattnet.

Enligt Pracon ska Breivik också ha skrikit "Jag ska döda er alla!"

Breivik reagerar märkbart på vittnesmålet, han rynkar pannan och skriver ner anteckningar på gula "post it"-lappar. Därefter rättar han till manschetterna och lutar sig tillbaka i stolen, rapporterar Verdens Gang.

Pracon är ett av de få offer som först skonades av Breivik. Pracon berättar hur Breivik får syn på honom och börjar sikta växelvis mot huvudet och hjärtat.

– Nej, skjut inte, skrek jag.

Vid det tillfället var Breivik bara fem, sex meter bort.

Breivik fortsätter sikta men går sedan vidare utan ett ord.

Vid ett senare tillfälle blir Pracon ändå skjuten i skuldran av Breivik men klarar sig.

Breivik har senare sagt att han skonade Pracon eftersom denne såg ut som en högeranhängare och påminde om honom själv.

Pracon har själv sagt att han inte tror på den förklaringen och att han vill ha ett mera uppriktigt svar av Breivik.

Efter Pracons vittnesmål tilläts Breivik att kommentera.

Han medgav oväntat att han ropat det som Pracon vittnat om men att det inte rörde sig om upprörda skrik.

– Det var ett taktiskt uttalande och ett beräknat psykologiskt angrepp för att demoralisera dem som simmade. Chansen skulle öka för att de skulle drunkna, sade Breivik enligt Verdens Gangs direktrapportering.

Redan under det första polisvittnesmålet står det klart hur kaotisk den första polisinsatsen mot Breivik blev.

De båda poliserna som kommer till stranden på fastlandet mittemot Utöya vet inte riktigt vad de ska ta sig till. De ser rök och eld på Utöya, de ser träbåten Reiulf driva i land med skräcklagna ungdomar ombord, och de hör skottlossning på ön. Men all energi tycks enligt det icke namngivna polisvittnet gå ut på att bereda vägen för beredskapsstyrkan; stoppa trafiken på huvudvägen och skaffa fram båtar. Tidigare har det framkommit att man ska invänta styrkan och inte ge sig i väg mot Utöya på egen hand.

Men beredskapsstyrkan är av inte helt utredda orsaker långt därifrån, på Storöya en halvmil längre norrut. Polismannen får order om att skicka en båt dit för att hämta beredskapsstyrkan. Detta försenar insatsen betydligt.

Samtidigt som han får veta att en person meddelat per mobil att han ger sig hör polismannen ny skottlossning på ön.

Efter hand får dock de båda poliserna ordning på arbetet och börjar förbereda för att ta emot skadade på land. De får också höra att en person har gripits av beredskapsstyrkan.

Först därefter får poliserna tag i en båt och beger sig mot Utöya. De plockar upp två ynglingar som simmat från ön ur vattnet men fortsätter mot Utöya för att hjälpa till.

Under insatsledaren Håvard Gåsbakks vittnesmål framkommer fler uppgifter om hur Breivik uppförde sig vid gripandet.

När insatsstyrkan såg Breivik nära Utöyas sydspets uppmanades han att lägga i från sig vapnen och lägga sig på marken.

– Det är inte er som jag ska skjuta, jag ser er som mina bröder. Detta är en statskupp, jag ska rädda Norge från islamiseringen, sade han till polismännen enligt Verdens Gangs direktrapportering.

– Han sade också att det fanns tre celler; en i Oslo, en på Utöya och en tredje cell. Då fick jag kalla kårar och kände att terrorn slagit till i Norge. Jag bad dem centralt att slå rikslarm, berättade Gåsbakk vidare.

När Breivik något senare ber att få ett plåster för ett skrubbsår på fingret får han ett rakt svar av Gåsbakk:

– Du får inget plåster av mig. Se dig omkring, det har ingen hög prioritet.

Breivik kommenterade själv gripandet efter vittnesmålet och sade att han valde mellan att "kämpa till döden" eller låta sig tas levande för att i stället "inleda den propagandafas som jag befinner mig i nu". Han sade också att han uttryckt sig med omsorg för att insatsstyrkan inte skulle skjuta honom direkt efter att de sett de döda.

– Det var svårt för oss att inse att det var en enda man som förorsakat så mycket ont som vi såg omkring oss.

Orden är polismannen Terje Klevengens, insatsledare i själva insatsstyrkan och fälls när han får frågan om varför polisen trodde att det fanns flera gärningsmän.

Klevengen hann se förödelsen i Oslo innan han och andra i insatsstyrkan körde mot Utöya. Det han sett i Oslo stärkte uppfattningen om att det var omöjligt för en person att genomföra bombdådet i Oslo än mindre att en och samma person låg bakom båda terrordåden.

– Det måste ha krävt mycket noggranna förberedelser, sade Klevengen.
huvudnyheter just nu

70 år gamla – men nu ska träden sågas ner

Borås [Uppdaterad i dag 18:55]

De gamla lindarna på Västerlånggatan är snart ett minne blott. Läs mer

 

centrumträden

Vad tycker du om lindarna?

Visa resultat
Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.