Nyheter

Boråsare intill flyghaveri i Kalifornien - hus och bilar i brand

Nyheter Artikeln publicerades

Minst tre personer dödades när ett stridsplan störtade i ett villaområde nära ”Top gun”-basen i södra Kalifornien på måndagen, bara en mil från boråsaren Erik Rökaas som jobbar på svenska konsulatet i San Diego.

- Det har precis skett en flygplanskrasch med ett F-18-plan ca en mil från vårt jobb, mitt i ett bostadsområde nära flygbasen Miramar i norra San Diego. Än så länge är det inga skadade, men det har inte gått lång tid sedan olyckan skedde. Flera bilar och hus står dock i brand, berättar Erik Rökaas i ett mail till BT.

När vi en stund senare når Erik på telefon, kan han berätta att hittills har två döda hittats i resterna efter branden.

- Härifrån ser vi bara lite rök, vi hörde aldrig kraschen. Men när vi nu ska hem vid 15-tiden, lär vi fastna i trafiken eftersom det är ett stor pådrag.

Erik Rökaas kan vidare berätta att en anställd på kontoret drar sig till minnes att det skedde en nästan exakt likadan krasch på samma plats för 30 år sedan.

Piloten sköt ut sig och eftersom kraschen inträffade vid lunchtid verkar få ha varit hemma i bostadsområdet.

F-18-planet var på väg in för landning på Miramar-basen i San Diego när det verkade få motorproblem, berättar vittnen för lokala medier. Det landade som en eldboll.

– Vi såg två stora smällar, rök bolmade, vi vet inte vad det var, sade vittnet Scott Patterson till radiostationen KNX.

På tv-bilder strax efter kraschen, som inträffade vid 21-tiden svensk tid, syns tjocka rökmoln stiga från sönderslagen villabebyggelse. Minst ett hus uppges ha totalförstörts, men eftersom det var mitt på dagen lokal tid var det få människor hemma.

Monica Munoz vid San Diego-polisen sade enligt mediebolaget MSNBC att såvitt känt krävdes inga dödsoffer.

Piloten verkade ha klarat sig genom att skjuta ut sig före kraschen. Enligt obekräftade vittnesuppgifter landade han i ett träd vid ett basebollfält i närheten.

Planet ska ha varit på väg till marinkårsbasen Miramar, där cirka 10 000 militärer är stationerade. Basen är odödliggjord som platsen för elitpilotutbildningen ”Top gun” i filmen med samma namn från 1986.

Fotnot: Erik Rökaas har bott länge i Borås och gått på Bäckäng.

TT/BT