Maria Hasselblad ville inte riskera att få leva ett liv utan barn. När hon var 39 bestämde hon sig för att göra insemination med donerad sperma i Danmark ? det blev Linnea. Kort därpå träffade Maria sin man Dan och fick också dottern Agnes (i blått).

Vill ge barnen chansatt spåra halvsyskon

Borås 2012-04-15 | Uppdaterad 2012-04-15

Maria Hasselblad fick sin dotter Linnea efter insemination med anonym spermadonator i Danmark. Nu driver hon nätverket Seed Siblings, för familjer som fått barn med donerad sperma.


Maria Hasselblad

FAKTA

Seed siblings

- Seed siblings är en intresseförening för personer som kommit till genom spermiedonation, deras föräldrar och donatorer.

- En del av föreningens verksamhet är registret, där man kan registrera sitt donatornummer för att hitta eventuella halvsyskon eller söka kontakt med donatorn.

- Registret riktar sig framför allt till dem som fått donerad sperma från Danmark. Medlem i föreningen kan man vara även om man gjort insemination på annat sätt, till exempel i Sverige.

- Föreningen är noga med den personliga integriteten. Registret finns i en speciell dator som aldrig kopplas upp mot nätet, och sköts av en enda person.

- Under 2012 startar föreningen också ett nätforum. Det kommer att bli flera separata forum för föräldrar, barn och donatorer.

- Det finns andra forum och föreningar, till exempel Femmis (Föreningen för frivilligt ensamstående mammor), som är mer inriktade på processen att försöka få barn.


Då, för sju år sedan, var Maria Hasselblad 39 år, längtade efter barn och hade inte tid att vänta på att ”den rätte” skulle komma in i hennes liv.

I stället bestämde hon sig för insemination med donerad sperma i Danmark.

– Jag kastade mig in i det utan så mycket eftertanke. Jag var så gammal att jag inte hade mycket tid på mig, säger Maria.

Det blev en berg- och dalbana av hopp och förtvivlan innan Linnea blev till, på sjätte försöket.

– Jag tänkte aldrig att det skulle vara negativt att inte ha en närvarande pappa. Nu efteråt är jag förvånad över att tanken inte ens slog mig, säger Maria.

Bara något år senare träffade Maria sin man Dan, och de fick dottern Agnes tillsammans. Det betyder att också Linnea nu har en pappa, på alla sätt utom det rent biologiska.

Med tiden kom också Marias funderingar, dem hon inte hade hunnit med innan. Donatorn var anonym, så Linnea kunde inte få veta något om den delen av sitt biologiska arv.

Funderingarna ledde till att Maria drog igång intresseföreningen Seed siblings. Föreningen driver en databas, där donatorbarn eller deras föräldrar kan registrera donatorns ID-kod.

På så sätt kan man matcha ihop barn som har samma donator, och alltså är halvsyskon. Även donatorer kan registrera sig så att de barn som känner behov av det kan söka upp dem.

– Barnen kan få funderingar kring sitt ursprung senare i livet, i tonåren eller när de själva bildar familj till exempel. Vi vet ju inte än vilken typ av barn vi har fått, om det är pragmatiker eller grubblare.

Med tanke på det vill Maria vara förberedd med all kunskap som går att få – om Linnea senare börjar ställa frågor.

– Annars krävs det mycket tur om man ska få fram information just när barnen frågar, säger Maria.

Bredvid henne i soffan sitter Anna, som också är frivilligt ensamstående mamma, till Rasmus, två år, som klättrar och klänger och pladdrar oavbrutet.

– Jag har aldrig haft behov av vare sig en man eller kvinna i mitt liv. När jag var 25 fick jag reda på att man göra insemination i Danmark som ensamstående, och då bestämde jag mig för att göra det så snart mitt liv var redo för barn, berättar Anna.

När det var dags fick hon kontakt med bland annat Maria Hasselblad genom ett nätforum. Även om hon var säker på sin sak fanns många frågor – både praktiska och känslomässiga.

– Hur blir det om något händer mig, det var den stora frågan. Men man kan inte gå omkring och tro att det värsta ska hända, säger Anna.

Hennes son Rasmus var det första barnet som matchades med ett halvsyskon i registret, en halvsyster som bara är två månader äldre. Anna har varit i kontakt med mamman via mejl och de har sett bilder på varandras barn.

– Förmodligen kommer vi att träffas också, men det kan dröja, vi bor långt ifrån varandra. Sedan när Rasmus är stor nog måste han själv få bestämma om han vill ha kontakt med dem, säger Anna.

– Det finns de som säger att det här skulle vara att ”pracka på” barnen släkt som de aldrig har bett om att få. Men så är det ju med vanliga mostrar och fastrar också, säger Maria Hasselblad

Både Anna eller Maria har varit öppna med hur deras barn har kommit till, och ingen av dem har mött några negativa reaktioner.

– Numera finns det nog en stor tolerans för att familjer kan se väldigt olika ut, säger Maria.

Anna väntar nu ett syskon till Rasmus. Det blir ett helsyskon, eftersom donatorn är densamma.

– Biologiskt spelar det mig ingen roll, men jag vill gärna ha jämvikt mellan barnen. Det kan bli knepigt om det ena barnet matchas mot flera halvsyskon och det andra inte alls, eller om den ena donatorn vill ha kontakt i framtiden och den andra inte.

För Maria och Linnea hade livet en överraskning i beredskap. Efter att Maria medverkat i media och berättat om Seed siblings, blev hon kontaktad av en man som räknat ut att han är donatorn som är Linneas biologiska pappa.

Maria kommer att hålla kontakten, för Linneas skull. Men någon pappa i praktisk mening kommer donatorn inte att bli.

På samma sätt konstaterar Anna att varken Rasmus halvsyskon eller donatorn – som inte är anonym – kan räknas till Rasmus familj.

– Familj är känslomässiga band, säger Anna.

– Ja, det viktigaste är alltid kärleken. Det är det som gör en familj, säger Maria.

Fotnot: Anna vill inte medverka med namn och bild i tidningen med hänsyn till Rasmus. Båda heter egentligen något annat.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Vill bygga 20 radhus på centrumtak: 'Wow'

Borås [Uppdaterad 2014-04-16]

Kjell Berggren vill bygga 20 radhus på taket med utsikt över Pinocchio. Läs mer

 

byggidé

Vad tycker du om planerna?

Visa resultat
Populärt när polisen bjöd in till tuff träning

Borås [Uppdaterad 2014-04-16]

Det blev minst sagt svettigt när allmänheten bjöds in till att fysträna med polisen på Kypegården.

 


Hennes cykelkostnad - två extra månadskort

Borås [Uppdaterad 2014-04-15]

Vendela ville ta med sig cykeln på tåget från Viskafors till Borås. Läs mer

 

cykel på tåget

30 kronor för cykel på tåget – är det okej?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

Bildextra: Läsarnas påskbilder

Nyheter [Uppdaterad 2014-04-17]

Live-published photos and videos via Shootitlive
Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Johanna Johansson
johanna.johansson@bt.se


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om nedläggningen av TV 4:s lokala stationer:

"På de flesta mindre orter i Sverige har det aldrig varit TV 4 som har stått för den viktigaste granskande lokala journalistiken. Det gör den lokala morgontidningen.

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om uddamålssegern mot Helsingborg:

"Det var ingen grandios trepoängare. Det var något bättre än så, en gedigen arbetsseger."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.

Nyheter

Följ BT på Twitter