Maria Hasselblad ville inte riskera att få leva ett liv utan barn. När hon var 39 bestämde hon sig för att göra insemination med donerad sperma i Danmark ? det blev Linnea. Kort därpå träffade Maria sin man Dan och fick också dottern Agnes (i blått).

Vill ge barnen chansatt spåra halvsyskon

Borås 2012-04-15 | Uppdaterad 2012-04-15

Maria Hasselblad fick sin dotter Linnea efter insemination med anonym spermadonator i Danmark. Nu driver hon nätverket Seed Siblings, för familjer som fått barn med donerad sperma.


Maria Hasselblad

FAKTA

Seed siblings

- Seed siblings är en intresseförening för personer som kommit till genom spermiedonation, deras föräldrar och donatorer.

- En del av föreningens verksamhet är registret, där man kan registrera sitt donatornummer för att hitta eventuella halvsyskon eller söka kontakt med donatorn.

- Registret riktar sig framför allt till dem som fått donerad sperma från Danmark. Medlem i föreningen kan man vara även om man gjort insemination på annat sätt, till exempel i Sverige.

- Föreningen är noga med den personliga integriteten. Registret finns i en speciell dator som aldrig kopplas upp mot nätet, och sköts av en enda person.

- Under 2012 startar föreningen också ett nätforum. Det kommer att bli flera separata forum för föräldrar, barn och donatorer.

- Det finns andra forum och föreningar, till exempel Femmis (Föreningen för frivilligt ensamstående mammor), som är mer inriktade på processen att försöka få barn.


Då, för sju år sedan, var Maria Hasselblad 39 år, längtade efter barn och hade inte tid att vänta på att ”den rätte” skulle komma in i hennes liv.

I stället bestämde hon sig för insemination med donerad sperma i Danmark.

– Jag kastade mig in i det utan så mycket eftertanke. Jag var så gammal att jag inte hade mycket tid på mig, säger Maria.

Det blev en berg- och dalbana av hopp och förtvivlan innan Linnea blev till, på sjätte försöket.

– Jag tänkte aldrig att det skulle vara negativt att inte ha en närvarande pappa. Nu efteråt är jag förvånad över att tanken inte ens slog mig, säger Maria.

Bara något år senare träffade Maria sin man Dan, och de fick dottern Agnes tillsammans. Det betyder att också Linnea nu har en pappa, på alla sätt utom det rent biologiska.

Med tiden kom också Marias funderingar, dem hon inte hade hunnit med innan. Donatorn var anonym, så Linnea kunde inte få veta något om den delen av sitt biologiska arv.

Funderingarna ledde till att Maria drog igång intresseföreningen Seed siblings. Föreningen driver en databas, där donatorbarn eller deras föräldrar kan registrera donatorns ID-kod.

På så sätt kan man matcha ihop barn som har samma donator, och alltså är halvsyskon. Även donatorer kan registrera sig så att de barn som känner behov av det kan söka upp dem.

– Barnen kan få funderingar kring sitt ursprung senare i livet, i tonåren eller när de själva bildar familj till exempel. Vi vet ju inte än vilken typ av barn vi har fått, om det är pragmatiker eller grubblare.

Med tanke på det vill Maria vara förberedd med all kunskap som går att få – om Linnea senare börjar ställa frågor.

– Annars krävs det mycket tur om man ska få fram information just när barnen frågar, säger Maria.

Bredvid henne i soffan sitter Anna, som också är frivilligt ensamstående mamma, till Rasmus, två år, som klättrar och klänger och pladdrar oavbrutet.

– Jag har aldrig haft behov av vare sig en man eller kvinna i mitt liv. När jag var 25 fick jag reda på att man göra insemination i Danmark som ensamstående, och då bestämde jag mig för att göra det så snart mitt liv var redo för barn, berättar Anna.

När det var dags fick hon kontakt med bland annat Maria Hasselblad genom ett nätforum. Även om hon var säker på sin sak fanns många frågor – både praktiska och känslomässiga.

– Hur blir det om något händer mig, det var den stora frågan. Men man kan inte gå omkring och tro att det värsta ska hända, säger Anna.

Hennes son Rasmus var det första barnet som matchades med ett halvsyskon i registret, en halvsyster som bara är två månader äldre. Anna har varit i kontakt med mamman via mejl och de har sett bilder på varandras barn.

– Förmodligen kommer vi att träffas också, men det kan dröja, vi bor långt ifrån varandra. Sedan när Rasmus är stor nog måste han själv få bestämma om han vill ha kontakt med dem, säger Anna.

– Det finns de som säger att det här skulle vara att ”pracka på” barnen släkt som de aldrig har bett om att få. Men så är det ju med vanliga mostrar och fastrar också, säger Maria Hasselblad

Både Anna eller Maria har varit öppna med hur deras barn har kommit till, och ingen av dem har mött några negativa reaktioner.

– Numera finns det nog en stor tolerans för att familjer kan se väldigt olika ut, säger Maria.

Anna väntar nu ett syskon till Rasmus. Det blir ett helsyskon, eftersom donatorn är densamma.

– Biologiskt spelar det mig ingen roll, men jag vill gärna ha jämvikt mellan barnen. Det kan bli knepigt om det ena barnet matchas mot flera halvsyskon och det andra inte alls, eller om den ena donatorn vill ha kontakt i framtiden och den andra inte.

För Maria och Linnea hade livet en överraskning i beredskap. Efter att Maria medverkat i media och berättat om Seed siblings, blev hon kontaktad av en man som räknat ut att han är donatorn som är Linneas biologiska pappa.

Maria kommer att hålla kontakten, för Linneas skull. Men någon pappa i praktisk mening kommer donatorn inte att bli.

På samma sätt konstaterar Anna att varken Rasmus halvsyskon eller donatorn – som inte är anonym – kan räknas till Rasmus familj.

– Familj är känslomässiga band, säger Anna.

– Ja, det viktigaste är alltid kärleken. Det är det som gör en familj, säger Maria.

Fotnot: Anna vill inte medverka med namn och bild i tidningen med hänsyn till Rasmus. Båda heter egentligen något annat.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i går 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter