Skyltning blir fråga för nämnd

Borås 2012-07-12 | Uppdaterad 2012-07-12

Den uteblivna skyltningen till den senaste gasmacken i Borås väcker känslor.

- Det måste lösas, säger Mattias Goldmann på organisationen Gröna bilister.
Nu lovar Alexis Mouschopanis (M), ordförande i tekniska nämnden, att ta tag i frågan.


Ur gårdagens BT.

FAKTA

Detta har hänt:

Fordonsgas Sverige öppnade i våras en gastankstation på Göta. Övriga tre gasmackar i Borås (Hulta, Åhaga, Gässlösa) ägs av kommunala bolaget Borås energi & miljö.
Fordonsgas Sverige ansökte hos Trafikverket om att få skyltat från riksväg 40 till gasmacken. Trafikverket är generellt positivt till att skylta till gastankställen, av miljöskäl.
I det aktuella fallet sa Trafikverket ändå nej, eftersom Borås stad vägrade tillåta vidare skyltning längs de kommunala vägarna, från riksväg 40 och vidare till Regementsgatan på Göta.
Beslutet om avslag fattades av Gunnar Isackson, teknisk chef i Borås, med hänvisning till att gasförsäljning är ett särintresse som inte kan beredas plats i den lokala vägvisningen.
Enligt Gröna bilister finns ungefär 40 000 gasbilar i drift i Sverige. Organisationen bedömer att gasdrift är ”näst bäst” ur miljösynpunkt, efter eldrift.
Fordonsgas Sverige blandar naturgas och biogas men lovar minst 50 procent biogas. Borås energi & miljö siktar mot enbart biogas, men som BT berättat uppfylls inte målsättningen. 2011 var andelen biogas 66 %.

LäS MER


BT berättade i går om hur tekniska chefen i Borås, Gunnar Isackson, gett avslag på Fordonsgas Sveriges ansökan om skyltning till den nyöppnade gasmacken på Göta. Detta trots att de tre gasmackar som ägs av Borås energi och miljö har fått fullgod skyltning.-

- Det är klart att man får en misstanke om att kommunen vill skydda sin egen biogasförsäljning. Nu är det dags att visa i ord och handling att det inte är så, säger Mattias Goldmann på organisationen Gröna bilister.
Han poängterar att skyltning är viktigt för att få fler att välja det mer miljövänliga bränslet.

- Konkurrensen gynnar kommunens egen gasförsäljning, för ju fler tankställen det finns, desto fler kan tänka sig att köra på biogas, säger han.
Och nu reagerar också politiker i Borås:

- Spontant kan jag tycka att det är märkligt, säger Alexis Mouschopanis (M), ordförande i tekniska nämnden.
Finns det politiska direktiv om att de tankstationer som drivs av Borås energi & miljö ska gynnas?

- Nej, det har aldrig diskuterats under min tid i nämnden, och jag hoppas inte att det har gjorts tidigare. Jag tror man behöver ta en diskussion om vad som ska finnas med i trafikskyltningen.
Kommer du att ta upp skyltfrågan till diskussion i nämnden?

- Ja, jag tror det blir oundvikligt. Det här väcker uppenbarligen känslor, säger Alexis Mouschopanis.
Även Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, poängterar att det inte finns någon politisk vilja att värna Borås energi & miljö gentemot konkurrenterna.

- Min allmänna uppfattning är att det är positivt att lyfta fram miljövänliga alternativ, och att man ska behandla alla olika intressenter på ett korrekt sätt. Sedan kan jag förstå att man inte kan ha hur många olika skyltar som helst, säger han.
Jonas Holmberg är kommunikationschef på Borås Energi och Miljö, och inte heller han vill förknippas med att staden försvårar för en konkurrent. Han tycker tvärtom att det i så fall är fel.

- Jag tycker att det ska skyltas till alla tankställen för biogas, det behövs om en marknad ska byggas upp. Vi ska kämpa på likvärdiga villkor med våra konkurrenter, självklart tycker jag inte något annat, säger han på telefon till BT.

- Jag är just nu på semester och kör genom Gislaved. Här har jag sett tre vägskyltar på det kommunala vägnätet som hänvisar till tankställe för biogas.
Holmberg har varit i kontakt med energibolagets vd Gunnar Peters, också på semester, som även han tar avstånd från alla påståenden om att bolaget försökt påverka beslutsfattandet om en konkurrent.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.