En mer rationell drift eller kvalitetsförsämring. Åsikterna om hur Borås badhus skulle påverkas av en privatisering går isär.

Privata intressen kan ta över flera av Borås stads badhus

Borås 2008-02-17 | Uppdaterad 2008-02-18

Samtliga stora badhus i Borås kan komma att drivas i privat regi.


FAKTA

Badpriser

Stadsparksbadet tar 55 kronor för vuxna om du badar max 3,5 timmar, annars kostar det 70 kronor. Skolbarn betalar betalar 30/40 kronor och förskolebarn 20/25 kronor. En familjebiljett för fem kostar 145/180 kronor, beroende på badtid.

Vattenpalatset i Lerum tar 95 kronor för vuxna och tonåringar, yngre betalar mellan 45 och 65 kronor. Familjebiljett för fyra kostar 260 kronor.

Åbybadet i Mölndal tar för sitt upplevelsebad 70 kronor för vuxna och 60 kronor för barn och ungdom från fyra år. Familjebiljett för tre kostar 150 kronor, för fyra 200 kronor.

Simhallen i Ulricehamn tar 40 kronor för vuxna, 20 kronor för skolbarn och fem kronor för barn mellan tre år och sex år.

Dalsjöbadet tar 30 kronor för vuxna, 15 kronor för skolbarn och fem kronor för barn mellan ett år och sex år.

Företaget Medley driver badhus i flera kommuner. I Växjö betalar vuxna 75 kronor, ungdomar 50 kronor och barn mellan tre år och nio år betalar 45 kronor.

Källa: Badens hemsidor.

LäS MER


Fritids- och turistnämnden kommer på tisdag att be kommunfullmäktige om tillstånd att lämna ut Stadsparksbadet, Dalsjöbadet och Sandaredsbadet för anbudsgivning.

– Vi tycker det här är bra, vi kan möjligen få en rationellare drift med en privatisering säger ansvariga kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp)

– Fullständigt vansinnigt, vi har badhus som fungerar bra och som är omtyckta, det här är trångsynt och enbart av ideologiska skäl som den politiska majoriteten nu lägger det här förslaget säger Ulf Olsson, kommunalråd (s).

Det kommer att bli politisk strid om förslaget att gå ut på den fria marknaden och begära in anbud från samtliga stora badhus i Borås.

Även Sandared?

Tidigare har fritids och turistnämndens ordförande, Bengt Fredenlund (m), föreslagit att man borde pröva om man kan privatisera, konkurrensutsätta, Stadsparksbadet. Men nu, när frågan ska avgöras på tisdag, är förslaget att också baden i Dalsjöfors och Sandared ska kunna bli privata.

Morgan Hjalmarsson, ansvarigt kommunalråd (fp) välkomnar förslaget:

– Förhoppningsvis kan vi få en ökad kvalitet, vissa saker går att göra lika bra, eller bättre, i privat regi säger han. Det kan också bli billigare för boråsarna , men jag tror inte det blir billigare att bada.

Ulf Olsson (s) delar inte Morgan Hjalmarssons åsikter, tvärom.

– Jag tror inte ett dugg på att det skulle bli bättre med privata entreprenörer. Troligen blir det en kvalitetsförsämring för badgästerna, genom minskad personaltäthet och sämre anläggningar.

Tidigare har Kommunalarbetarförbundet sagt nej till privatisering. Om det ändå blir ett beslut om privata entreprenörer vill badpersonalen på Stadsparksbadet vara med i budgivning.

Deras förslag är i så fall att personalen får driva badet på så kallad intreprenad, vilken innebär att personalen fortfarande är kommunalt anställda men att personalen driver verksamheten.Kommentarer

 • litar inte på sej själva?!

  Hur kommer det sej att majoriteten är fullständigt galna i att privatisera allt som är kommunalt?! Det står i texten att "Förhoppningsvis kan vi få en ökad kvalitet"...Litar herr Hjalmarsson på sitt eget styre? eftersom det är visioner och ramar som kommer ifrån politiker! Snacka om dåligt självförtroende...


 • Konkurrens med vem då?

  Vem skall stadsparksbadet konkurrera med tänker Bengt Fredenlund? Viskan? Ständigt denna konkurrens. Privatisera allt! Är det inte dags att inse att marknaden är bra på vissa saker, men att implementera denna modell i varje vrå av vårt samhälle och tro att den ska göra underverk vart den än går är väl lite väl enkelspårigt?
  Borde vi till exempel inte släppa in privata aktörer på vattnet i Öresjö? Bättre vattenkvalitet vill vi väl alla ha?


 • Tänk långsiktigt.

  Håller med Patrick, denna hets att privatisera känns inte sund. Detta är invånarnas egendom, varför riskera försämrad service?
  Om det finns företag, som så gärna vill driva simhallar, låt dem anlägga dem då. Inte ta över.


 • Bedrägeri mot kommun invånare!

  Menar vi betalar skatt delvis för att kommunen ska kunna driva dessa badhus!
  -Då vore det ju ytterst viktigt att kommun invånarna får ta del av ev. försäljnings vinst!

  Annars är det ju trolöshet mot ägare som i det här fallet är kommun invånarna.
  Blir detta ett ytterligare exempel på laglig bedrägeri? Syftar då på Bornet, eller har det slagit slint fullständigt i kommunhanteringen av alla kommunala objekt! Sen ställer nog flera frågan om inte en del av pengarna hamnar i fel fickor alltså deras egna löneförhöjningar som också på ett sätt är laglig bedrägeri mot sina invånare. Tycker allt sköts så amatörmässigt att jag stundtals skäms för att säga att jag är från Borås!
  JAG GODKÄNNER BANNE MIG INGET AV ERA BARNSLIGA IDÉER!?
  GÖR RESTEN AV KOMMUN INVÅNARNA DET?
  Tycker ni borde ta reda på vad folket tycker innan ni kommer ut med sådana här oförskämdheter!

  Hans Hansson Göta


 • HippHipp

  Kika på den här roliga sketchen om hur ett totalt privatiserat samhälle skulle se ut:

  http://www.youtube.com/watch?v=M0QqxDN0YwgTV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Borås [Uppdaterad i går 09:12]

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 


huvudnyheter just nu

TV: "Vänstern och SD är inga alternativ"

Borås [Uppdaterad i går 22:21]

BT har träffat kommunalråden Ulf Olsson (S) och Annette Carlsson (M).

 Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter