Nu ger vildmarksgänget upp

Borås 2009-08-17 | Uppdaterad 2009-08-17

Målet var fyra veckor. Det blev tre.


FAKTA

Skogsäventyret

Trions projektarbete på Bäckängsgymnasiets Adventure-program.

Mat under tre veckor

Kantareller och annan svamp

Fisk (gädda, gös,aborre med flera)

Hallon

Pasta (medhavd)

Ris (medhavd)

Orm

Trion om...

? hygien
– Den har inte funnits här ute i skogen. Vi har badat i sjön två gånger men man blir nästan smutsigare av den. Men vi borstar tänderna på kvällarna åtminstone.
? mobilladdning
– Vi har en handladdare. En som man vevar igång. Men vi insåg ganska fort att vi fick hushålla med batterierna istället. Det var för jobbigt att veva utan energi.
? tidsfördriv
– Vi har haft en kortlek med oss men vi har bara använt den en gång. Vi tänkte att om vi börjar spela kort så gör det för att fördriva tiden - och då vill man bara åka hem ännu mer.

BILDSPEL


Men trion från Bäckängsgymnasiet var ändå nöjda med sin vildmarksvistelse.

Det har gått exakt 21 dygn sedan äventyret inleddes. Men i dag väljer trion Martin Ewertson, Joakim Robygd och Johannes Hallabro att lämna sitt läger för civilisationen.
– Det räcker nu. Sista tiden har varit väldig tuff och eftersom det inte är skarpt läge så vet man att vi bara är ett telefonsamtal hemifrån, säger Johannes Hallabro.

Joakim Robygd fortsätter:
– Eftersom det här är vårt projektarbete i skolan handlade det ju också om att få in material till det. Och vi hade kunnat skriva vårt arbete redan efter fem dagar här. Därför räcker det nu.

Exakt tre veckor av tuff psykisk och fysisk påfrestning.
När BT hälsade på i lägret var det tre trötta men fortfarande glada äventyrare som tog emot.
Dock något mindre än för tre veckor sedan.
Kilona har försvunnit fort eftersom de knappt ätit så mycket man behöver för att överleva. Joakim och Martin har gått ner tio kilo var medan Johannes tappat hela tolv kilo.
– Det märks att kroppen förändras. Vi fryser väldigt mycket och man tappar håret, säger Robygd.

Ett nät och fiskespön har gjort att de kunnat fånga en del fisk.
– Både gädda och gös. Ganska stora också. Annars har vi mest ätit av den proviant vi hade med oss. Otroligt små portioner, vi har varit hungriga hela tiden, säger Robygd.

Men inte riktigt hela tiden.
Hallabro berättar:
– Vi hittade massa bär en dag. Sedan åt vi alldeles för mycket, säkert en liter per person. Då gjorde det riktigt ont i magen. Det var nära att vi spydde, säger han och skrattar.

Men hunger och kyla har inte varit det värsta.
Vetskapen om att de kunnat ge upp när de vill har varit svår att ignorera.
– Vi har hört en traktor som kör här ute på vägen ett par gånger. Då inser man att man inte är vilse på riktigt. Det är lite tungt att övertala sig själv att fortsätta då, säger Martin Ewertson.

Men nu är det alltså över.
Snart är kämparna hemma.
Och det är ingen vågad gissning att första stunden hemma spenderas vid matbordet.Kommentarer

 • Grymt Initiativ!

  Riktigt roligt att se!


 • Imponerande

  Bra jobbat killar! Lycka till projektarbetet och ert sista år på Bäckäng.


 • Mycket starkt...

  Bra jobbat,att våga prova på att lämna bekvämligheterna bakom sig är starkt.


 • Bär

  Det finns ju hur mycket bär som helst i skogarna så här års. Kan knappast varit ett problem att överleva på det plus protein från fisk.


 • QUITTERS!

  Nä, seriöst, sjukt bra jobbat!


 • mat

  Varför har niinte ätit mer? Finns ju hur mycket som helst att äta.. man skulle ju kunna äta sig mätt på bara kantareller. Att få upp en och annan fisk borde ju inte varit något problem heller. Sen var det medhavd pasta och ris. Ni borde varit mer pålästa vad skogen har att erbjuda, men dock roligt initiativ.


 • Bra jobbat!

  Otroligt bra! Ska bli roligt att träffa er igen och höra mer om vad som hänt er! 1 liter bär och 2 fiskar på 3 veckor. Mjo, ganska kämpigt enligt mig.. Gött jobbat grabbar!


 • Snåla med reserverna

  Äta kantareller? Vet du att det går åt mer energi för att böja sig efter en kantarell, än vad du får i dig när du äter den,(98% vatten) men gott är det!


 • Bra jobbat, men... är det verkligen relevant utbildning?

  Det är bra jobbat av de tre grabbarna. Men... Vilken relevans har dessa "projektarbeten" egentligen? Vad håller skolan på med? Detta är ju trams! Det är matematik och liknande som skall undervisas, inte detta.


 • Lär sig om livet

  Med tanke på alla nyheter vi läst i sommar som handlar om ungdomar som har ihjäl varann så är väl detta en fantastisk nyhet, ändå vill folk klaga... Jag tycker det är ett bra initiativ och ett perfekt skolarbete. Tror man lär sig mer av det än av att plugga matte, det här är en livserfarenhet!


 • Relevant utbildning

  Medborgaren, det är väl just detta som är relevant utbildning?


 • :)

  Vad coolt!


 • bra jobbat

  snyggt jobbat grabbar!


 • Varför gått ner så mycket?

  Just nu är det varmt ute och det finns hur mycket mat i skogen som helst. Kan inte vara speciellt svårt att klara sig ute nu. Dessutom har de fiskat. Ett läger som de inte rör sig speciellt mycket från. Det märks att de inte varit ute i skogen mycket innan ;)Roligt initiativ dock.


 • Svar till Medborgaren

  När det gäller projektarbete (en kurs på 100 poäng) så skall det vara någonting som skall stämma överens med programmålen, antagligen går grabbarna en naturvetenskaplig linje eller samhällsvetenskaplig. För det andra vet du inte heller syftet med arbetet, de kanske har som mål att se hur man klarar av att överleva utan att läsa på och så vidare utan att man blir strandsatt helt utan förvarningar och hur kroppen reagerar osv..

  För det andra så finns det så otroligt mycket som skolorna inte undervisar ungdomarna i, bland annat finns det inte mycket utrymme för kreativitet. Var inte en sån jävla bakåtsträvare!

  Alla andra som snackar om att dom skall läsa på mer, ni har ju inte en anning om vad deras mål med arbetet var. Så jävla typiskt gnällborås. Varför inte bara le åt artikeln och säga vad roligt att dom inte sitter framför en dator 24 timmar om dygnet istället. Idioter!


 • Läs lite noggrannare...

  Den som faktiskt läser ovanstående får reda på att de går på Adventure-programmet. Då lär ett överlevnadsexperiment vara ytterst relevant.


 • Bra jobbat....

  Alla som säger att det inte är svårt att skaffa mat i skogen har nog aldrig försökt att överleva på det skogen har att erbjuda. Har själv prövat. Klarade 8 dagar. Så jag säger bara starkt jobbat


 • Mums

  Var Pizzan god jag lämnade i skogen?;)


 • Grattis

  Strongt av killarna att fixa 3 veckor! Inte många av oss skulle fixat det här.... Det är sant att de som aldrig prövat vet inte hur det är att vara utan den mängd mat vi är vana vid här, det finns ingen kraft för att vara ute hela tiden och leta efter mer mat. Och så gäller det ju att att hitta mat som ger energi, vilket inte bär och svamp ger tillräckligt av. Visst har killarna vana från skogen men kanske inte av överlevnad på det här sättet tack och lov!! Kul att så många varit intresserade av hur det gått för killarna, alla har frågat.
  Ska bli roligt och intressant att få höra er redovisning av det här projektet. Kram på er!huvudnyheter just nu

Här stormar de planen – under vilda segerjublet

Borås [Uppdaterad i dag 16:48]

Gladiatorkamp, hinderbana och inte minst – planstormningen. Se allt från Skolkampen i klippet!

 


Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Dagens fråga

 

Mat

Väljer du bort dansk fläskfilén när du handlar?

Visa resultat

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter