Lekterapin på SÄS hotas

Borås 2007-11-21 | Uppdaterad 2007-11-30

Lekterapin vid SÄS i Borås hotas av nedläggning. Detta som en del av sjukhusets sparbeting.
– Tragiskt. På andra ställen utvecklar man lekterapin, märkligt att man ens diskuterar nedläggning här, säger föräldern Sofia Persson, mamma till Maja på besök på lekterapin.


Maja Persson, 9 år, gillar att vara på lekterapin som nu ser ut att räddas.


– När ett barn är svårt sjukt, ser lekterapin det friska i barnet, säger Sofia Persson och minns när lekterapeuterna fick Majas lillasyster, som var mycket svårt sjuk, att skratta för första gången.
– För henne var lekterapin höjdpunkten på dagen. För mig som förälder var lekterapin en hjälp att se det friska i det sjuka.

Ett andningshål för både sjuka barn, syskon och föräldrar, så beskriver Sofia Persson lekterapin. En frizon i sjukhusvärlden där hela familjen kan koppla av och hämta kraft.
– Jag har en bekant vars barn lekte sig genom sjukdomen.

1946 startade den kände boråsläkaren, radiodoktorn, Bertil Söderling lekterapin vid sjukhuset i Borås. Personalen består av tre lekterapeuter, av dessa har Ylva Åkeson arbetat där i 30 år och Barbro Andersson Rask i 40.

Nu som en del av de besparingar som väntar sjukhuset, fram till 2010 minskar intäkterna vid SÄS som följd av resursomfördelning med 100 miljoner, är ett av de förslag som väckts att lägga ner verksamheten.
– Vi är chockade minst sagt, säger personalen.
– Besparingskrav är lagt på samtliga enheter. Man vänder på alla stenar, säger sjukhusprästen Claes Björnram i vad som, förutom att det ska vara en förklaring, också låter som ett sätt att trösta och lugna personalen.

Lekterapi kan för den oinvigde uppfattas som en udda verksamhet på ett sjukhus, men ska för den skull inte ses som någon ”bisyssla”. Lekterapiverksamhet på sjukhus får stöd i FN-konventionen om barns rättigheter, som Sverige ratificerat. Det är också en lagstadgad rättighet enligt skollagen.

Lekterapin riktar sin verksamhet till alla inneliggande barn på sjukhuset, samt de barn som finns inom barnklinikens dagvårdsverksamhet. Kan inte barnet komma till lekterapin, kommer lekterapeuterna till sjukrummet.

En viktig del av lekterapins verksamhet är att hjälpa barn att bearbeta sina upplevelser.

På lekterapin finns exempelvis ett litet minisjukhus där barnen genom lek kan bearbeta det de varit med om. Om ett barn ska genomgå en undersökning eller provtagning, kan lekterapeuterna följa med och avleda barnets uppmärksamhet.

Nu avvaktar personalen ängsligt budgetprocessen.
– Det är barns rättigheter det handlar om.Kommentarer

 • Grattis

  Det är helt riktigt att lägga ner barnens lekterapi. För annars kan div sjukhuschefer inte få högre lön och inga politiker kan slå sig för bröstet och stolta peka på gjorda kostnadsbesparingar.


 • uselt!

  hur kan man ta bort en väl fungerande verksamhet?
  Hur mycket mer medicin (framför allt smärtstillande) kommer barnen att behöva när det livsviktiga andrumet försvinner? Hur mycket extra arbete kommer personalen på barnavd. att få när de kommer att behöva stödja oroliga, ledsna barn i större utsträckning än de gör nu?
  Hur blir det med ohälsan bland personalen då?
  Är ledningen medveten att lekterapin kan förkorta barnens vistelse på sjukhuset? Kroppen läker bättre när man mår bra pykiskt!
  Gör en riktigt konsekvensbeskrivning av en sådan nedlagning!....det lönar sig aldrig i slutändan.


 • Nu får det vara nog...

  Du som sitter och avgör ett sådant här beslut om nedläggning av Lekterapin, DU kan inte ha egna barn, för då hade du nog tänkt annorlunda.
  Säger bara att det är dags nu, att vi svenskar börjar sätta fötterna i backen och markerar att Ni s k a politiker inte kan göra hur som helst. Framförallt ge er INTE på våra barn som med små medel och en underbar personal som med stort hjärta hjälper barn som behöver lite extra gläje i livet. Kan vidare hänvisa till skribenten ovan Marie: Jag behöver inte skriva mer för du tog orden ur min mun, mycket bra skrivit. /Hälsningar från en två barns pappa.


 • Tänk på vad ni gör.....

  Vad är det som händer???? Under alla de år jag arbetat på sjukhuset har vi sparat och sparat. Avdelningar har fått stänga, personal har fått sluta, likväl har patienterna varit tacksamma och tyckt att de får en god vård. Helt otroligt! Men, när jag för några dagar sedan hörde om lekterapins stängning, var det som om någon utdelat dödsstöten. En barnklinik utan lekterapi? Lek läker! Var ska alla dessa barn nu plåstra om sina små sargade själar. Vi gör mycket gott inom vården men vi skapar också lidande. Lekterapin är ett ovärdeligt verktyg för att låta barn och ungdomar bearbeta sina erfarenheter av vården. Det är också en fristad för syskon och för barn till svårt sjuka vuxna. Lekterapin behövs! Genom Bertil Söderlinds arbete blev lekterapin i Borås en förebild för hela Sverige, genom att nu stänga denna blir vi istället till åtlöje. FORTSÄTT LÅTA BARNEN LEKA!


 • Insamling?

  Att man inte skäms över att komma på en sådan urbota korkad idé! Finns det en sak som inte ska sparas på så är det barnen, vi lever i ett välfärdsland för guds skull, vi har råd att låta barnen leka! Detta är skamligt. Tala om för mig var jag kan lämna ett ekonomiskt bidrag till verksamheten så gör jag det och många med mig. Men ge barnen något att glädjas åt. Tänk efter före, politiker och beslutsfattare!


 • Sjukare och sjukare

  Sverige hetsar på andra länder att förbättra sin sjukvård. Samtidigt som dom försämrar den i sitt eget land. Vad kommer hända om barnen inte får bearbeta sin jobbiga upplevelser? Men det är ju bra att dom lägger nåra miljarder på en väg så att vi ska tjäna 10 minuter i resväg. För 10 år sedan var jag rätt stolt över att bo i sverge...


 • POLITIKER?

  och ni som är med och tar beslut om besparingar och nedskärningar.
  Tänk efter en, två, tre gånger?
  innan ni överhuvudtaget tar ett sån?t här orealistiskt beslut, som att lägga ner
  lekterapin på SÄS. Sätt er ner och fundera. Hur mår barn som är sjuka eller svårt sjuka
  och behöver mycket vård? Är de glada och studsar omkring och tycker att allt är underbart?
  Tycker barnen att det är toppen att inte kunna vara med och leka med sina jämnåriga kompisar som går i förskola/skola? Lägg ifrån era papper och kom ut i verkligheten, gör ett studiebesök på lekterapin och gå med de härliga lekterapeuterna under en dag. Känn av den glädje, hjälp och stöd vi föräldrar/anhöriga får som vårdar ett sjukt barn. Med enkla medel lockar Ylva och Barbro barnen med lek, snickring, pyssel och sång. Barn är barn och de väljer inte själva att bli sjuka, låt de få ta del av den enormt bra lekterapin som vi har på Borås lasarett. Lekterapin är en stor del av BARNENS läkningsprocess att ta sig igenom den tunga vardagen.


 • Men herregud

  Det var det mest korkade jag har hört på väldigt. väldigt länge.

  http://www.hejaabbe.com


 • Får vi barn inte kosta pengar

  Skall ni politiker ta allt som är roligt o gör så man blir på bra humör o slipper för stunden tänka på att man är sjuk.VI kostar mycket pengar när vi är sjuka o lekterapins saker o personal är inte gratis men det ni tar här får ni till 100 prosent lägga på mer personal på avdelningarna för man kan inte bara liggai en säng i titta på väggarna.Jag tror inte att ni vet vad ni gör åk dit o jobba med huvud o händer några dagar så får ni se vad den här under bara personal gör för oss när vi ligger inne på barn ni kan nog bli lite smutsiga av färg o damm men det är inte farligt jag skriver av egen erfarenhet P.s KÄMPA PÅ ALLA PÅ LEKTERAPIN Hej från Jennifer


 • Lekterapin var min räddning...

  ...och troligen också mammas och pappas!

  Redan som nyfödd började min bana på Borås lasarett. Låg inne mest hela tiden och min räddning var lekterapin, det var den som gjorde mig glad. Minns grisen som skulle bli en spargris, den sprack och jag skrattade. Minns sanden som pillades ner i de där små flaskorna..skrattade. Minns när dörren öppnade och personalen från lekterapin kom in, frågade om jag ville ha upp något..srattade och blev glad. Jag kan sitta i timmar och berätta positiva sjukhusminnen tack vare pelterapin. Min sjukhustid vändes till en grymt bra sjukhustid tack vare dem, jag hade kul och mamma och pappa fick se mig skratta vilket måste varit en skön känsla.

  Att ens tänka på att lägga ner den är skandal!


 • STÄNG EJ LEKTERAPIN

  När jag fick höra att lekterapin skulle läggas ner blev jag ledsen.När vår älskade dotter var sjuk så vi bra hjälp utav Ylva, vår dotter accepterade inte vem som helst utan hon var en bestämd flicka som direkt tyckte om Ylva och Barbro.
  Tyvärr lever inte vår dotter längre men fortfarnde kan vi prata med lekteraputerna.


 • Gör din röst hörd!

  Visst är det lika beklagligt som befängt att ens fundera på att lägga ner lekterapin, särskilt som det står i dokument från Västra Götalandsregionen om patienters rättigheter att "små barn har rätt till lekterapi." Dessutom går en eventuell nedläggning stick i stäv med visionerna som ledningen för sjukhuset i Borås har. Det är skamligt att ett framåtsträvande sjukhus, som dessutom är ett länssjukhus, ens funderar på att slå undan en väg till livskvallité och välbefinnande för de svagaste i vårt samhälle; de sjuka barnen. Fortsätt att kommentera, men skicka också ett mejl till Ingela Tuvegran, sjukhusdirektören, och gör på så sätt din röst hörd.

  Som Bamse säger: Tillsammans är vi starka!


 • Mejla ledningen

  Få dem att tänka om. Jag håller med föregående. Jag har <a href="http://www.hejaabbe.com/2007/11/lekterapin-i-bors-nedlggningshotad.html">mejladressen</a>.


 • Bevara lekterapin!

  Om de lägger ner lekterapin kan de ju lika gärna lägga ner hela barnsjukvården! Ett barn som är sjukt eller som har en nära anhörig som är sjuk behöver få komma till lekterapin för att det är där barnet bearbetar sin ångest. Lägger man ner lekterapin så är det som att flytta problemen framåt. Då kommer BUP till exempel, att behöva mer resurser nu och framåt eftersom det är där ångestproblematiken kommer att hamna. Lekterapin är inte en lekplats i vanlig bemärkelse, det är ett positivt terapeutiskt centrum!TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Borås [Uppdaterad i går 09:12]

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 


huvudnyheter just nu

TV: "Vänstern och SD är inga alternativ"

Borås [Uppdaterad i går 22:21]

BT har träffat kommunalråden Ulf Olsson (S) och Annette Carlsson (M).

 


Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter