röstlösa kvinnor"" /> röstlösa kvinnor"" />

"Hon ger en röst åt
röstlösa kvinnor"

Borås 2008-04-15 | Uppdaterad 2009-03-02

– Alla religioner är besatta av att kontrollera kvinnor, sex och sexualitet.


Maryam Namazie föreläste på Kulturhuset i Borås.

FAKTA

Maryam Namazie

Maryam Namazie är taleskvinna för Ex-muslimska rådet i Storbritannien. Hon är också en känd rättsaktivist, programledare och kommentator i TV.

Maryam Namazie föddes i Tehran, Iran, men flydde 1980 som en följd av den Islamiska revolutionen i landet och har sedan dess varnat värden för det politiska islam.

Hon är medlem i Irans arbetarkommunistiska partis politbyrå, valdes som årets sekularist av National Secular Society (NSS).

Maryam Namazie omskriven för sin kamp för etiopiska flyktingar i Sudan, hennes arbete i egenskap av ordförande för International Federation of Iranian Refugees (en paraplyorganisation i vilken ingår Iranska flyktingarnas riksförbund i Sverige) och styrelseledamot i organisationen Women’s Liberation – Iran, hennes kamp mot avrättning, stening, könsapartheid, religiösa symboler i skolor eller offentliga inrättningar, slöja på barn, religiösa skolor, shariadomstolar liksom hennes kamp för dereligionisering och sekularisering.


– Orsaken till att jag tycker att isalm är värre än andra är att det i många länder sker övergrepp i islams namn och med statens tillåtelse.

Det säger Maryam Namazie som på tisdagskvällen föreläste på kulturhuset i Borås.

Maryam har vigt större delen av sitt liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter och framförallt mot förtryck av kvinnor. Något som enligt henne sker i stort sett överallt i världen, men värst är det de muslimska länderna.

– I många av dessa länder sker det med statens tillåtelse, eller till och med uppmuntran. Som exempel kan nämnas att en av de högsta tjänstemännen i Iran nyligen sa att de kvinnor som inte är tillräckligt slöjade är roten till allt ont i vårt samhälle.

Hon tar också upp andra exempel, som en kvinna i Iran som släpades ut på en marknadsplats och misshandlades till döds, allt för att hon förälskat sig i fel man.

– Det värsta är att alltihop filmades och lades ut på youtube, men trots detta har ingen straffats för mordet på den 17-åriga flickan.

Förklaringen till att ingen straffats är, enligt Maryam Namazie, att i dessa länder anses det rätt med så kallat hedersrelaterat våld.

– Männen menar att det är lika bra att slå ihjäl henne nu istället för att vänta tills hon gift sig och begår otrohetsbrott. Ett brott som straffas med stening till döds.

Att stena ihjäl otrogna kvinnor förekommer bland annat i Parkistan, Iran, Sudan och Nigeria.

– Detta är alltså en del av ländernas lagsystem. Det är till och med reglerat vilken storlek stenarna får ha.

Maryam Namazie drar hela tiden upp vikten av att inte blunda för de här orättvisorna.

– I västvärlden är vi ofta rädda att bli kallade för rasister om vi kritiserar islam. Men det är inte det minsta rasistiskt att ifrågasätta och kritisera en religion eller ett sätt att styra ett land. Rasism är att kritisera ett folk, och det är något annat.

Trots att ämnet hon talar om är upprörande, håller sig Maryam Namazie hela tiden lugn och saklig. Hon har något milt i rösten och uppträder på ett sätt som kanske bäst beskrivs som värdigt. Men så har hon också ägnat större delen av sitt liv åt just de här frågorna. Eller som Omid Salehi från Globala föreningen sa när han presenterade henne inför hennes föredrag:

– Hon ger en röst åt de röstlösa kvinnorna världen över.Kommentarer

 • Iranska Kvinnor behöver ambassadörer ute i världen

  Det var jätte bra med föreningen på tisdags kväller ta samhälle och internationella ämne i sin verksamheten. Maryam Namazie tillhör de få kvinnor som står de röstlösa kvinnor som även inte deltog i mars S.k Parlamentvalet i Iran och diskrimineras enbart för sin kön i samhälle utveckling samt politiska arbete.


 • Vilken varelse människan är. Så okunnig och högmodig.

  Jag är så ung men till och med jag som är 18 år vet att världen består av många idioter. Bara för en gör så ska man dra alla andra över samma kant? Staten som hon påstår består av människor som lever för makt och pengar. De är inte religonens fel utan människans.


 • Tack Maryam

  Tack Maryam för att du förtrycker min tro och min kultur. Tack Maryam för att du precis nu har visat hur "okunnig" och "orättvis" en människa som "slåss" för mänskliga rättigheter kan vara. Jag blev jagad för att jag vägrade konvertera till kristendom. Min familj och mina andra landsmän blev slaktade, våldtagna och mördade för att vi var muslimer. Mitt land är nu splittrad men majoriteten i landet är muslimer och vi lever precis som "europeiskt" folk.

  Iran är en katastrofal situation, där är det idioter som kallar sig högaktade muslimer och vet inte ens vad det innebär! De är skam för islam, deras utnyttjande av Koranen är ett stort synd i sig. Även i Saud Arabien är det oerhört oroande situation vad det gäller kvinnornas ställning. Något måste göras, MEN det är inte religionens ansvar. Det är människornas ansvar att ta till sig Guds ord och inte svarta ner religionen.
  ?
  Jag har inte varit på föreläsningen men det som framkommer i artikeln är ?ALL ISLAM FARLIG? och ?ALL ISLAM DÅLIG?.

  Även när vi muslimer kritiserar kristna och "väst" då är vi Islamister. En sak med att vara en god muslim är att respektera andra. Det sägs om du inte respekterar andra religioner då respekterar du inte dig själv och din tro, dvs Islam.

  Men tack Maryam för att du lär ut det svenska folket om Islam.


 • Svar till S

  Vad är du inte förstår utav artikeln? Det står klart och tydligt att hon inte pekar på ENDAST muslimska länder, men att det OFTAST syns mest där och är grövre.

  Titta på de länder som styrs av Islam. Där är det en enda stor röra. När ska ni muslimer börja ta ansvar och kämpa mot de som smutskastar eran tro istället för att helatiden försvara de genom att skylla på någon annan.

  Det finns inte ett enda land som styrs av Islamister, som har jämställdhet. Maryam är från Iran, som styrs av ryggradslösa mullor, det är inte hennes uppgift att berätta om hur kristna fanatiker förtrycker muslimer och andra, utan hennes uppgift är att berätta om det hon bevittnat och om kvinnorna i hennes land.

  Du kan göra likadant och berätta om förtrycket mot dig. Slutsatsen av allt detta är att ett samhälle skall vara sekulärt.

  Det skall inte styras av religösa fanatiker och lagarna skall inte tillämpas varken enligt bibeln eller Koranen. Religion skall utövas på individuell nivå,av den som frivilligt väljer det och inte påtvingas ett helt samhälle!

  Se till människor enligt dennes behov och inte enligt Religionens "råd" om vad som är bäst för denne.


 • Svar till "S"

  Maryam har rätt till 100% i det som framgår av artikeln. Jag förstår inte varför du går i en sådan försvarsställning utan anledning. Islam, muslimer och muslimska länder kan likväl som andra religioner och religiösa grupper kritiseras. Kan inte riktigt förstå var i problemet ligger. Hon är en individ som talar utifrån legitim fakta som du inte kan förneka. Det finns väldigt många länder där man i Islams namn förtrycker människor. Och Maryam har all rätt i världen att kritisera detta för att försöka förändra och förbättra situationen för människor i dessa länder. Kritiserar du detta så säger det en hel del om dig och ditt tankesätt. Människors rätt till ett värdigt liv går före din religionstillhörighet.Bildextra från Stora torget

Borås [Uppdaterad i går 22:02]

Rydell & Quick lirade på Vintermåndagen i centrum. Se de bästa bilderna här!

Live-published photos and videos via Shootitlivehuvudnyheter just nu

Bildextra från Stora torget

Borås [Uppdaterad i går 22:02]

Rydell & Quick lirade på Vintermåndagen i centrum. Se de bästa bilderna här!

Live-published photos and videos via ShootitliveVeckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter