Vägverket planerar att riva den gamla bågbron över Viskan i Rydboholm och ersätta den med en ny.

Gamla bågbron i Rydboholm ska rivas - protester väntas

Borås 2009-10-11 | Uppdaterad 2009-10-11

Bågbron över Viskan i Rydboholm är gammal och dålig.


FAKTA

Bågbron i Rydboholm

Vägbron över Viskan i Rydboholm är byggd som en bågbro med överliggande båge av betong.
Bron är uppförd 1934. Spännvidden är 49, 5 meter och bredden 6 meter.


Nu är den på väg att rivas och ersättas med en ny. Men alla gillar inte att den försvinner.

– Den kommer inte att bara plockas bort utan att någon står upp för den, säger stadsantikvarie Fredrik Hjelm.

En förstudie kring bågbron på gamla Varbergs­vägen i Rydboholm är just nu ute på remiss. I kommunens kulturmiljöprogram finns bron upptagen som den enda i sitt slag i gamla Älvsborgs län. Den ingår även som en del i den kulturhistoriskt intressanta textilmiljön i Rydboholm, enligt samma program.
Men bron är gammal och dålig och föreslås i Vägverk­ets förstudie ersättas med en ny.

– Jag ser egentligen ingen skillnad mellan den här bron och en gammal stenbro, båda har ett kulturhistoriskt värde. Bron är ju en del av upplevelsen i Rydboholm, säger Hjelm.

Han ser helst att man behåller bron och ger den en annan funktion, till exempel gång- och cykelbro.
Att det skulle bli en ny bågbro som byggs över Viskan i Rydboholm är i dagsläget inte troligt.

– Jag skulle tro att man väljer bort det alternativet eftersom en bågbro är omkring 50 procent dyrare att bygga jämfört med en balkbro eller en betongbro, säger Per Eriksson, projektledare på Vägverket väst.

Förstudien beskriver tre alternativ till ny bro, bågbro, balkbro och plattbro. Samt­liga har både för och nackdelar men kostnaden kommer att väga tungt när beslutet om brotyp väl ska fattas. Det troligaste, som det ser ut idag, är en så kallad plattbro.

– Det som styr oss är bland annat Viskans högsta vattennivå, där har plattbron fördelar eftersom den har en slankare och tunnare konstruktion, säger Per Eriksson.

Ett fjärde alternativ, att renovera bron, berörs också men anses för kostsamt i förhållande till vad man får för pengarna. Dessutom har brons bärighetsklass sänkts vilket innebär att vissa fordon inte får passera över bron. En ny bro får högsta bärighetsklass.

Den befintliga bron har korrosionsskador på ståldetaljer och vittringsskador på betongen. Trafiksäkerheten anses också låg eftersom körfältsbredden bara är sex meter. Där ska både bilister och oskyddade trafikanter, fotgängare och cyklister samsas. På en ny bro planeras för en separerad gång- och cykelväg.
Kostnaden för hela projektet beräknas till mellan 20 och 30 miljoner kronor. Pengar för projektet hämtas ur en nationell plan för bärighetshöjande åtgärder.
Om allt går enligt planerna så kan byggstart vara aktuell någon gång under vintern 2011 och bron blir då färdig 2012.Bron är i dåligt skick och har bland annat korrosionsskador på ståldetaljer och vittringsskador på betongen.

Den gamla bågbron över Viskan i Rydboholm är i dåligt skick. 

Bron i Rydboholm

Bör den gamla bågbron rivas?

Visa resultat
Kommentarer

 • Bevara Rydboholms Bågbro

  Denna skönhet för mig betyder Ryboholm även nu när den börjar bli gammal.Min morfar Johan Andreasson var med och byggde denna symboliska bro för samhället och bygden, snälla låt den vara kvar, med ett underhåll som behövs,den går att användas till gång och cykelbro,så bygg då en annan bro strax i närheten.


 • Utmärkt, men varför först NU ??

  Hur är det möjligt att en bro som anses ha samma kulturhistoriska värde som en stenbro tillåtits förfalla så här mycket ??. Och när det väl är dags att renovera så är den så dålig att den troligen kommer att ersättas med en HELT NY bro.

  Visst är det bra att bron äntligen görs i ordning men på samma gång är man irriterad över bristen på framförhållning hos styrande politiker.


 • Och vad beror det på då ?

  Dåligt underhåll. Om man vårdade saker och ting lite bättre så hade det nog sett helt annorlunda ut. Kom ihåg att det är dyrt att bygga nytt. Bättre att hålla efter och vårda objekt. Det skapar nog lite arbetstillfällen på samma gång. Det är lite tröttsamt med "slit å släng" mentaliteten ......förövrigt så har jag och en polare kört trail-moppe över den bågen för ca:35 år sedan hehe


 • Låt ingen vänta

  Ta bort bron och bygg en där två bilar kommer plats samtidigt !


 • Istället för Linné

  Kan inte kommunen lägga pengar på denna fagra bro istället för Linnéträdgården från Göteborg?


 • Kulturbidrag

  Bygg en ny Bågbro. Kultunämnden i Borås borde upprätta en dialog med vägverket och vara beredda att lämna ekonomiskt stöd så att vägverket verkligen satsar på en ny bågbro. En sådan kommer att fortsätta vara en vacker symbol utöver att bara vara en överfart


 • Kopia på bågbro!

  Varför inte en ny balkbro/betongbro med en icke bärande "prydnadsbåge" ovanför, som får den nya konstruktionen att se ut som en bågbro? Det vore snyggt! :) Den gamla bron bör självklart bevaras som gångbro!


 • Stackars Ungdomar!

  De behöver en plats att klättra på!


 • K-märk!

  En plattbro skulle platta till atmosfären i hela området. Håller med om att den gamla bron bör bevaras! Den smala vägen utmed vattnet likaså.

  Omgivningen borde K-märkas. R41:an kan användas för den som har brådis istället.


 • Ny bro ,Tack

  Bygg en nya bro, den vi har just nu e skit trång och gammal.


 • Bra

  Bra med ny bro, med tanke på att det ska bli cykelväg till Viskafors. Våra barn vill cykla, så jag tycker det är positivt att bron görs om.


 • Tror mig känna igen ungdomen i fråga som klättrar på bron ,finns bara en som skulle göra ngt sådant hyss :)


 • bevara

  Bevara den gamla bron, eller rusta upp den. det är en symbol för bygden. alternativt bygg en ny häftig bro. inte en vanlig trist plattbro.


 • livsfarlig

  Satsa pengarna på att rusta upp området kring kyrkan och "fabrikerna". Det är ett kulturarv att bevara och många bra idéer har tidigare funnits på vad man skulle kunna göra för att rusta upp området. Bron får gärna tas bort. Det är livsfarligt att köra på den; man kan inte möta en buss på den. Att ungdomar klättrar upp på den talar bara mer för att den ska bort! Bygg en klätteranläggning på bättre ställe där man kan klättra med säkerhetslinor! Glad att personen inte ramlade ner och slog ihjäl sig!Hade inte varit så mysigt att få se när man körde vid bron. En cykelväg borde kunna göras även på en ny bro!


 • Tragiskt

  Tragiskt, att man först låter bron förfalla och sen skyller på bristande ekonomi när den behöver iordningställas.
  Bevara den gamla bron! Den är historia!


 • Spelar roll ang gång/cyklister!

  Om bron ska rivas och breddas kan dom väl lika bra göra en gång/cykelväg efter hela vägen. Allt för ofta får man ju stanna för cyklister på den krokiga vägen vid möte. Hela sträckan från Ridhuset och förbi Viskafors är hårt trafikerad, Och cyklisterna trängs och vinglar fram i mörkret samtidgt med fordon från båda håll. Bredda hela vägen, Finns utrymme för det ju..


 • Gång- och cykelväg

  Bygg en ny tvåfilig bro i nära anslutning till den nuvarande bron. Anlägg gång- och cykelväg på den befintliga bron med fortsättning till Viskafors. I dagsläget finns det ju inget vettigt alternativ att med cykel eller till fots ta sig mellan Viskafors och Rydboholm då det är mörkt.


 • Cyckelväg

  Det finns ju två andra jättefina cyckelvägar till viskafors, varför skall oansvariga föräldrar tvinga sina barn att cyckla i stockaströmmen. Den ena vägen går ju parallelt lite längre upp och den andra vägen går förbi storsjön. Orkar ni inte cyckla dessa meter extra ta då bussen eller bilen istöllet eeller varför inte stanna hemma, bron skall vara kvar några bortskämda föräldrar och deras barn skall inte påverka om bron skall var kvar eller inte..


 • Bara riv

  Ja är utav de tycket att bara riv bron då passagen är kass och är den gammal som den är bygg nytt o en bredare bro...bygg om hela vägen förresten...när ni ändå håller på.spara på en gammal bro???hur ska detta vara möjligt?..ne riv skiten ....


 • Hitta pengar

  Skär ner lite till på omsorg och skola, så kan vi ju få en fin bro istället......
  Bron lever ju längre än både våra gamla och unga, så det måste ju vara rätt prioritering ;)


 • trött

  Dessa politiker som bara vill riva och jaga pengar, är de rädda att det inte skall räcka till deras löner? Bevara bron, bygg en kopia på ena sidan och sen renovera den befintliga. Efter det så kan man ha en bro till vardera färdriktningen, man behöver inte riva allt snyggt och ersätta med modern skit. kolla bara in konstverken i stan...


 • Jasså

  Bredda skiten eller riv det går ju inte att möta någon på denna bro folk ska ju ligga i mitten på den vid möte.


 • vackert

  det kittlade gott i kroppen däruppe, när långtradarna körde förbi därnere:) fantastiskt fin utsikt, men det slår inte vyn från rydboholms textil:s tak!


 • ....

  Om bron är gammal och instabill ska den så klart bytas.

  Om ni vill bevara den som minne ni får i alla fall köpa bron och ha den i trägården.


 • Riv

  Riv hela bron o räta ut hela Stockaströmmen, Så att både fotgängare,cyklister, bilar o bussar får plats. Året är 2009 o inte 1909. Riv o bygg RÄTT!


 • Riv skiten.

  Den är ju värdelös och livsfarlig, dåligt skarvad i anslutningen till vägbanan.
  Byggd för trafikintensiteten som fanns på 30-talet.


 • Ny bro

  De flesta av oss som passerar den här bron dagligen vill att den ska breddas på ett eller annat sätt. Jag undrar hur många av er som vill ha kvar den som verkligen måste passera den?


 • Mårdaklev

  I Mårdaklev bytte man ut sin gamla bro av samma typ, där byggde Vägverket en ny bredare av samma typ - alla är nöjda med den lösningen. Det borde fungera här med..


 • Härligt

  Riv bara!TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Borås [Uppdaterad 2014-12-19]

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i går 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter