Förlossningsavdelningen kan stängas i sommar

Borås 2012-04-22 | Uppdaterad 2012-04-26

Krisen på läkarfronten vid neonatalavdelningen kan leda till att förlossningsavdelningen vid Säs tvingas stängas i sommar.– Kravet på modern förlossningsvård är att man har tillgång till barnläkare, säger chefläkare Jerker Isacson.

Vid barnkliniken arbetar man intensivt för att lösa situationen som uppstått som följd av att neonatalavdelningens tre läkare sagt upp sig.
– Målet är att fixa det här. Vi har brist på barnläkare över huvud taget i landet. Nu inför sommaren är det extremt svårt och vi är väldigt oroliga för hur vi ska klara bemanningen för att kunna erbjuda en trygg och säker vård för nyfödda och sjuka barn, säger verksamhetschef Catharina Miller.

Hon tycker att kritiken från läkarna, att de saknar förtroende för klinikledningen, är tråkig att höra.
– Vi har gjort allt som står i vår makt att rekrytera läkare. Vi har gjort åtskilliga sådana försök och vi har kunnat rekrytera ST-läkare, men har inte kunnat rekrytera några färdiga neonatologer, säger hon och berättar att den senaste rekryteringen gjordes så sent som i september av en kvinnlig läkare från Tyskland.
– Det är väldigt tråkigt att läkarna säger att vi inte gjort någonting. Det har varit ett av våra huvudproblem, att försöka rekrytera.

Catharina Miller har förståelse för att läkarna känt sig underbemannade, men säger att man regelbundet haft hyrläkare vid avdelningen.
– Läkarna är för få, det är därför vi använt oss av hyrläkare och försökt att rekrytera för framtiden, säger hon.

Problemet med läkarbristen har nått till blivande barnaföderskor, varav en del vänt sig till politikern Cecilia Andersson (C), Brämhult, oroade över hur de ska planera sin förlossning.
– De undrar om de ska våga stanna kvar och föda vid Säs eller om de ska försöka få en plats i Göteborg eller åka till Jönköping för att vara garanterade neonatalvård i anslutning till förlossningsavdelningen, säger hon.

Frågan tog hon i veckan upp i en så kallad enkel fråga i regionfullmäktige till sjukhusstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S), men har inte fått svar än.
– Det viktiga är att man löser det och att blivande föräldrar får reda på vad som gäller i tid. Att det helt saknas läkare gör mig jätteorolig, säger Cecilia Andersson.

Peter Rosholm säger att situationen är bekymmersam.
– Men man jobbar med det och försöker lösa det. Kan man inte det, får man återkomma till oss. Vi har det under observandum, säger han.

Enligt Catharina Miller förhandlar man med Sahlgrenska och Östra sjukhuset om läkarhjälp därifrån.
– Vi jobbar med bemanningsläkare och vädjar och ber till personal att komma och hjälpa till. Problemet är att vi slåss om samma hyrläkare i hela Sverige.
– Under juni månad har vi täckt läkarbehovet. Problemet är under juli och augusti. För juli är vi nästan i hamn, men inte fullt. Vi vill ha varje arbetspass täckt. För augusti är det sämre, men till augusti har vi längre tid på oss, säger hon.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveBildextra från Elfsborgs målfest

Elfsborg [Uppdaterad i går 18:55]

Se de bästa bilderna från matchen mellan Elfsborg och Norrköping. Foto: TT.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.