Fettdoktorn på Boråsbesök

Borås 2009-10-01 | Uppdaterad 2009-10-01

Hon har varit omgiven av rubriker de senaste veckorna och är inte rädd för att sticka ut hakan.


Många hade lockats till Folkan för att lyssna på Annika Dahlqvist. Här signerar hon och säljer sina böcker.

Doktor Annika Dahlqvist besökte i går Borås för att föreläsa om fettdieten som uppmanar oss till att äta mer animaliskt fett och mindre kolhydrater.

FAKTA

LCHF

LCHF står för Low Carb High Fat och innebär en kosthållning med lågt kolhydratintag och högt fettintag. Man ska då undvika konstgjorda fetter som margarin och äta mer animaliskt fett och feta mejeriprodukter.
Annika Dahlqvist är läkare och föreläser om sin diet som brukar kallas fettdieten. Hon har en blogg och är ofta engagerad i debatter kring kosthållning där hon är motpol till dietister som ger råd om att minska på just det animaliska fettet.

LäS MER


I går besökte doktor Annika Dahlqvist Borås för att föreläsa om sin fettdiet.

Ät fett och bli smal. Annika Dahlqvist går rakt emot vad de flesta dietister säger när hon förespråkar en kost rik på animaliskt fett.
– Ja, det enda jag och dietisterna är överens om är att socker är dåligt och att grönsaker är bra. Resten tycker vi helt olika om, säger Annika.

De senaste fem åren har hon själv följt dieten som kritiserar margarin och hyllar smör. Hon gick ner 18 kilo och har sedan dess lyckats hålla den vikten.
– Våra problem med övervikt och kärlsjukdomar har uppkommit de senaste 40 åren, sedan margarinet kom. Innan dess åt vi animaliskt fett och mejeriprodukter i tusentals år utan sådana problem, säger Annika.

Hon är kontroversiell och har starka åsikter som hon gärna delar med sig av. Att just kritisera vårt vanligaste matfett, margarinet är något som får många att höja på ögonbrynen.
– Det är farligt att göra som vi gör idag och påstå att margarinet är nyttigt. Margarin är en kemiskt processad och smaksatt imitation av smör, säger Annika.

Diskussionen om faror med kolesterol är Annika Dahlqvist väl insatt i.
– Det är en myt att animaliskt fett ökar kolesterolet. Dessutom är kolesterolet jätteviktigt för att våra kroppar ska fungera och det är inte bra om våra blodfettsnivåer blir för låga.

De senaste veckorna har det stormat rejält runt Annika Dahlqvist efter en artikel i Aftonbladet där hon uttalade sig om vaccinet för svininfluensan.
– Jag menar att vi som följer den här dieten känner oss så friska att vi inte behöver vaccin. Sedan ska äldre och sjuka vaccinera sig men jag skulle aldrig göra det och få i mig en massa konserveringsmedel.


 

LCHF

Tror du på fettdieten?

Visa resultat
Kommentarer

 • Är det så svårt...

  ..att fatta att riktig kost och motion är nycklen till att gå ner vikt?!Folk vara livärdda att röra på sig och väljer istället konstiga dieter,dessutom verkar en del tro att "fettet rinner av" och att de är som gör att de går ner i vikt,oftast är det bara vätska..När det väl slutat med dieten kommer de gå upp lika mycket igen!


 • VET att lchf funkar

  ff:
  Det har du alldelses rätt i, om man äter rätt och går ner, och sedan går tillbaks till sitt vanliga ätmönster som man haft tidigare som gjort att man gått upp då, så går man upp igen...
  LCHF är en LIVSSTIL, man ska inte "gå tillbaks" till sina gamla matvanor, man skaffar sig detta nya sätt att äta på.
  Och givetvis behövs motion, men inte alls i samma utsträckning som när man åt sin vanliga skitmat tidigare, eftersom kroppen inte behöver arbeta bort lika mycket "matenergi".
  Både jag och min sambo minskade 10 kilo var med LCHF. Och då var vi ute och gick några gånger i början, men sedan rann tiden iväg och vi slutade gå, men gick ner ändå...


 • Egen erfarenhet bäst.

  FF! Det är bra att vara skeptisk mot det som är nytt. Det är naturligt. Men man ska inte göra det så lätt för sig och bara avfärda det nya utan att först undersöka vad det nya innebär! Efter att ha kämpat mot övervikt i tjugo år har jag nu, tack vare dr Dahlqvists modell äntligen nått resultat! Och, nej, detta är inget man slutar med. Det är en livsföring man mår bra av. Viktnedgången är bara en av fördelarna. Jag rekommenderar dig att besöka hennes blogg, eller Kostdoktorns. De två mest lästa hemsidorna om hälsa! Dessutom har du ju möjligheten att läsa Coltings ifrågasättande av kostråden här på BT;s hemsida!


 • Bra Annika

  Skulle även vilja rekommendera alla att läsa boken "Fett och kolesterol är hälsosamt!" av Uffe Rawnskov.
  Själv har jag s.k. högt kolestrol och fick medicin (statiner) mot detta, Gud vad sjuk jag blev.
  Slutade med medicinen och blev genast mycket bättre.
  Läs boken ovan.


 • Det handlar inte om vad DU tycker

  Att en diet funkar för individer är inte på något sätt en validering av att den funkar. Det är tragiskt när ni uttalar er då ni uppenbarligen inte har någon koll på vad bekräftelse bias, oberoende kontroll och blinda tester går ut på.

  Sen är det ofta så att när en människa har åsikter som är kontroversiella som går emot vad en övervägande majoritet av forskare anser, så är de kontroversiella idéerna antagligen fel.

  Det var samma snack om Atkins diet för några år sedan. Tester visade att det inte alls handlade om vad man åt, utan kalorier in-kalorier ut.

  Tragiskt att såna här individer får plats i mediabruset!


 • svar till ff

  kan bara kommentera ff det enda jag gjort är att gå över till lchf vilket inte är att späka sig på ngt sätt, och på ditt sätt att se det så har jag tappat 25 kilo vätska sen i påskas.nädu du grabben tanten är vad du när jösses vad du vet lite om ngt som du inte begriper dig på.ni som är tveksamma ge det en chans, hälso vinsterna är många du blir piggare får inga dippar fter mat sötsuget försvinner inga gaser i magen samt att du tappar kilon, så ni som vill fortsätta att vara trötta och gå om kring med extra kilon o fisa gör det men lägg ner era kommentarer


 • Prova

  Prova själv och se om det passar dig. För mig funkar det utmärkt. Jag är piggare och aldrig sötsugen. Som typ-1 diabetiker har jag aldrig mått bättre, och mitt blodsocker är mer stabilt än någonsin, det är så skönt!


  Missa inte heller Tommy Svenssons föreläsning "Bli en kräsen konsument" den 15 oktober, om tillsatser i mat, mycket intressant!! Se mer på Vuxenskolans hemsida www.sv.se/sjuharad


 • Allt för pengar

  Vad har Annika, personen bakom sajten kostdoktorn (som för övrigt är en 100& LCHF-sida, har inget med hälsa att göra i övrigt), Colting mfl gemensamt? Jo, de vill tjäna pengar på folk. Japp, dessa personer vill ha maximal publicitet för att maximera inkomster av kokböcker och seminarier. Denna diet är dessutom en av de värsta ur energisynpunkt. Redan idag äter svenskar extremt mycket kött, c:a 3.5 jordklot behövs om alla på jorden äter som vi gör redan idag. Amerikanarna är ännu värre. Så klimatsmart är denna diet definitivt inte. Samtliga dieter baseras (förutom att tjäna pengar på dem) på att människor äter mindre kalorier än vad de gör åt. Visst, fett gör att man känner sig mätt relativt snabbt. Men varför är folk så skygga till att motionera?


 • ff:

  Är det så svårt att fatta att motion är i stort sett en irrelevant faktor när man ska gå ner i vikt? Motion är nyttigt för musklerna och människor är gjorda för att röra på sig, men som viktminskningsmetod är den extremt överskattad, kostförändringar är det primära. Stäng in ett lejon i en bur så att han inte kan röra sig (motionera) och låt honom konsumera så mycket kött (hans naturliga mat) han vill, han kommer inte bli fet. Samma princip gäller för människor, äter vi oss lagom mätta och inte mer på vår naturliga mat blir vi inte feta hur lite vi än rör oss. Rör vi oss mycket och förbränner energi svarar kroppen med att bli hungrigare, ska jag äta mig mätt (vilket jag alltid gör) krävs det ungefär lika många extra kalorier för att bli mätt som jag gjorde mig av med under badmintonmatchen. Människans naturliga mat är kött, samt bär, grönsaker och frukt efter säsong (säsongen för dem är ganska begränsad, större delen av året livnärde vi oss helt på animalisk mat fri från socker och stärkelse) och inget annat. Onaturliga fetter som margarin och kolhydratrika produkter som spannmål är vad som gör oss feta och sjuka.


 • Okunskap och att sko sig

  Det är intressant att de flesta som "tycker" ganska mycket om LCHF inte alls har provat själva, och efter lite diskussion visar det sig att de inte verkar kunna särskilt mycket om hur kroppen fungerar.

  Erik skrev att det inte spelar roll vad DU tycker. Nej, Erik, det spelar ingen roll vad du tycker heller, 10.000 medlemmar på kolhydrater.ifokus.se kan inte ha fel, alla har mycket goda erfarenheter av LCHF-kosten när det gäller medicinfri behandling av diabetes och ökade hälsovinster - och då inte ens viktnedgången inräknad! Den får ses som en bieffekt.

  När det gäller pengar så har Läkare Annika Dahlqvist klart och tydligt deklarerat att inkomsten av bokförsäljning och den summa som hon tar för föreläsningarna går direkt till företaget Dr Dahlqvist AB, hon tar sedan hon ut en liten summa för att täcka sina basala levnadsomkostnader, resterande belopp skattas i bolaget och förs sedan över till Dr Dahlqvists Fond som delar ut pengarna till kostforskning. Allt i syfte att ingen ska kunna säga att hon skor sig på kostfrågan.

  Vad gäller "Kostdoktorn.se" / Andreas Eenfeldt så lär han inte bli miljonär på sin blogg, det är nog knappt den går runt ekonomiskt. Jag tror heller inte föreläsningarna inbringar några större summor med tanke på det låga inträdet. Andreas ska givetvis leva som alla andra, men att säga att han skulle "sko sig" på folk - det har du inga belägg för "Realist", eller hur?

  "Realist" skriver att "samtliga dieter baseras på att människor äter mindre kalorier". Guess what; LCHF är inte en av dem! Det förstår man om man sätter sig in i hur kroppen fungerar, och det är av yttersta vikt att man förstår sambandet mellan t.ex blodsocker, insulin och glukagon.

  Gör du det?


 • Energi?

  Realisten verkar leva i en fantasivärld. Är denna diet den värsta ur energi synpunkt? Mer energirikt än fett kan det ju inte bli (eller hur menade du energi). Vad är klimatsmart diet då? Att flyga in en massa soja, frukt o grönt som har plockats av slav/barn-arbetarna i asien, sydamerika och afrika och som också har besprutats med massa kemikalier... oooja det gynnar säkert klimatet.
  Motionera funkar alldeles utmärkt efter en omställnings period på ett par veckor (många som "testar på" och tränar verkar inte orka vänta 3-4 veckor på omställningen och börjar istället kritisera direkt.


 • Dessutom

  Dessutom finns det väl inget som är så (även vetenskapligt) bevisat att det visst spelar roll vad man äter när man ska gå ner i vikt, man får en högre grundförbränning när man äter bara fett och protein i jämförelse med när man äter kolhydrater. Annars kan ni gärna få förklara för mig hur det är möjligt för mig att med kolhydratuteslutning gå ner ett kilo i veckan på samma kalorimängd som fick mig att gå upp i vikt när jag åt mycket pasta, ris och potatis, om det nu är så att hur mycket vi äter är det enda som räknas... Verkligheten visar att det inte är så, socker drar ner på energiförbrukningen, så enkelt är det.


 • Det handlar inte om kalorier

  Jag håller med Typhos i sista kommentaren, men det handlar inte ytterst om kalorier i frågan om hur man kan gå ner i vikt på samma mängd "LCHF-kalorier" som på den mängd "tallriksmodellskalorier" där man gick upp i vikt.

  Det handlar ju om VAD man förbränner - inte mängden av en viss typ näringsämne!


 • Förtal eller en fet lögn?

  Den som likt Erik och "Realist" påstår att LCHF-utövarna är ute efter att tjäna grova pengar genom att propagera för helt vanlig och naturlig kost..då är man antingen en lögnhals eller väldigt lite insatt. I Annika Dahlqvist fall är det snarare tvärt om. Hon hade tjänat betydligt mer som praktiserande läkare. LCHF består av varandra oberoende människor som gjort precis tvärtom mot vad SLV, läkare och dietister rekomenderat och blivit besvärsfria från kostrelaterade sjukdomar och i många fall från övervikt. Annika är bara en av många förespråkare och naturligtvis den man gärna smutskastar och förtalar.


 • Då har LCHF-maffian slagit till igen

  LCHF-fanatikernas gemensamma attacksida (kostdoktorn) är ju verkligen inte seriös. Man ägnar all tid till att baktala livsmedelsverket och gör direkta personangrepp på personer som inte håller med LCHF-rörelsen. Det är än mer skrämmande att personer som Annika och personen bakom ovan nämnda sajt får arbeta inom läkarkåren. De utnyttjar verkligen media till fullo när de rekommenderar folk skippa vaccination mot influensan och istället smörja tarmarna med bacon och smör. Men framför allt: köp deras böcker och gå på seminariet för 400kr
  Väntar på nästa bok där Colting (med kompisen naturläkaren som behandlar cancer med musselolja), Annika, Doc skriver hur du lever för evigt: du äter bacon stekt i smör och dricker flottet. (grönsaker=kolhydrater=socker=livsfarligt)
  Komiskt också när någon ovan hävdar att antalet kalorier inte spelar någon roll i vikt-uppgång/-nedgång. Olika matvaror har olika energi-innehåll visst, men det är summan som räknas.
  Och forfarande har ingen inom LCHF-lägret medgivit att det går åt mer energi att föda upp köttboskap jämfört med att konsumera det som odlas. Jordens areal räcker inte till om alla äter enligt er modell! Kan ni producera en enda seriös rapport av forskare som säger emot detta?


 • Sv till Alex mfl gällande ENERGI

  Alex och övriga LCHF-are som vägrar erkänna sambandet med kalorier (energi) och vikt.
  Här är en alldeles förträfflig artikel ni kan studera, på engelska, ett språk som er profet fettläkaren Annika uppenbarligen ej behärskar.
  http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/the-energy-balance-equation.html


 • Håller med Realist!

  Håller med så mycket!
  Vad jag även förstått så tycker inte "Fett doktorn" at man ska motionera för att de gör folkm hungriga,så man ska alltså bara sitta hemma och leva på fett resten av livet eftersom ni kallar det en livsstil?! ..hjälp vilka snygga kroppar ni komer ha sen.Bildextra från Stora torget

Borås [Uppdaterad i går 22:02]

Rydell & Quick lirade på Vintermåndagen i centrum. Se de bästa bilderna här!

Live-published photos and videos via Shootitlivehuvudnyheter just nu

Bildextra från Stora torget

Borås [Uppdaterad i går 22:02]

Rydell & Quick lirade på Vintermåndagen i centrum. Se de bästa bilderna här!

Live-published photos and videos via ShootitliveVeckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter