Borås ändrar inte på rutinerna kring vargarna

Borås 2012-06-19 | Uppdaterad 2012-06-19

Sättet som Borås Djurpark håller varg skiljer sig helt från Kolmårdens djurpark där vargarna fötts upp med nappflaska.


- Förra gången vi var här fick vi se alla tio vargarna, säger Lars och Kerstin Eriksson från Färgelanda i Dalsland där man lever med vargar i naturen. Djurparksbesöket gjordes tillsammans med barnbarnen Viktor och Gustav Andersson från Vedum.

- Man kan inte jämföra en flaskuppfödd varg med en hund. En varg som passerat tonåren blir vild. Vargen är ett vilt djur, precis som lejonet, säger zoolog Daniel Roth vid Borås djurpark.

FAKTA

Olyckan på Kolmården

  • Strax före klockan 11 på söndagsförmiddagen, 17 juni, gick den kvinnliga zoologen ensam in till de åtta vargarna i inhägnaden på Kolmårdens djurpark.
  • Besöket var rutinmässigt, och gjordes för att upprätthålla kontakt med vargarna. Kvinnan hade en kommunikationsradio med sig.
  • Den kvinnliga zoologen var sedan tre år anställd vid djurparken och hade fött upp den här kullen av vargar med nappflaska sedan de var små.
  • Efter tio minuter började kollegorna reagera på att hon inte svarade på anrop och misstänkte att något inträffat.
  • När kollegorna kom till platsen förstod de att hon var död.
  • Larmet till SOS kom klockan 11.11.
  • Först efter 30 minuter kunde man gå in i hägnet och hämta ut kvinnan, sedan vargflocken tvingats tillbaka.
  • Olyckan rubriceras som en arbetsplatsolycka. Djurparken har tillsatt en utredning och ett kriscenter har upprättats. Alla "sociala" kontakter mellan vargar och personal på Kolmårdens djurpark har avbrutits.


– Vi håller vargarna vilda. Det kommer aldrig fram till djurvårdare på det sättet, utan är mycket skydda. Dessutom har vi en annan säkerhetsrutin, säger zoolog Daniel Roth, Borås djurpark.

Solen lyser och Borås djurpark fylls av besökare. Det är familjer med sommarlovslediga barn, förskolegrupper och andra grupper som gör ett, för många obligatoriskt sommarbesök i parken. Djurparkståget kommer åkande och högtalarrösten informerar om vargar och björnar, järven och lodjuret, vilda stora rovdjur i Sverige.
Söndagens tragiska olycka vid Kolmårdens djurpark då en kvinnlig zoolog dödades av en vargflock, hänger som ett mörkt moln över den djurparken den här dagen.
– Det är extremt beklagligt det som har hänt, vi har ett nära samarbete med Kolmården. Det är klart att vi talar om det i dag, även om flera nog bearbetade det som hänt redan i går. Kvinnan som dog arbetade här som säsongsarbetare för många år sedan, säger Daniel Roth.

Han berättar om parkens säkerhetsrutiner som innebär att man alltid är minst två personer om man ska gå in i varghägnet.
– Vi går inte in annat än för att städa någon gång i veckan och det tar bara ett par minuter. Innan någon går in får vi arbetsledare alltid ett anrop på kommunikationsradion om att man går in. Det är ändå mellanstora rovdjur vi har att göra med. Vi ger dem mat var annan dag och ser till att de är friska.
– När vi var säkra på att valparna fötts, gick efter några dagar in i hägnet tillsammans med en veterinär och id-märkte och vaccinerade dem. Vargparet höll sig undan och det tog bara en kort stund att göra det.

Verksamheten vid Borås djurpark är inriktad på avel, vilket är det vanligaste bland djurparkerna. Därför hålls djuren vilda i avelsgrupper, med så liten kontakt med människan som möjligt. De enda djur i parken som besökarna får kontakt med är djuren i barnens lantgård och ponnyerna som används till ponnyridningen.
– Idén med flaskuppfödda vargar är att få en utbildningsdel i djurparkens verksamhet och idka folkbildning om vargar. Vi har inte valt det spåret, säger Daniel Roth.
När man flaskuppföder vargar, tas hannarna omedelbart efter födseln ifrån mamman och flocken och föds upp av en djurskötare. Men tam blir vargen aldrig.
– Du kan inte jämföra en varg med en hund. En varg som passerar tonåren blir vild. Vargen är ett vilt djur och blir precis som lejon vilda.

Något tillbud med vargar som liknar det i Kolmården har Borås djurpark inte haft. Men att gå in i en anläggning där stora rovdjur vistas är alltid förenat med en risk.
– Om en hotfull situation uppstår som skiljer sig från det vanliga så får man backa ut mycket försiktigt, säger Daniel Roth som beklagar den tragiska olyckan, men vill önskar en balanserad ton i efterdebatten och vill avdramatisera betoningen på arten varg. En tjur kan om det vill sig illa också stånga ihjäl en människa, men uppmärksamheten blir ju mycket större när det rör sig om ett rovdjur.
Hos besökarna vid varghägnet är dödsolyckan i Kolmården samtalsämnet hos flera som står och spejar in mot grönskan i hopp om att få se varg.
– Det här kommer nog att skrämma upp folk. Risken är att diskussionen om vargar kommer att öka. Vi har vargar som lever vilt i skogen där vi bor, men vi är inte rädda. Vargen flyr för människan. Det är något som gått snett i Kolmården, säger Lars och Kerstin Eriksson från Färgelanda som besöker djurparken tillsammans med barnbarnen Viktor och Gustav Andersson.

Och de får se vargen. Efter att ha spejat en stund börjar det röra sig i grönskan och hannen Aslan gör en lov nedför slänten och fram till vattnet, innan han kryper in i lyan där han och honan Usne har tre, nästan nyfödda valpar.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


TV: BT:s reporter skräck– slagen i nya galna banan

Borås [Uppdaterad i går 15:26]

1,4 kilometer lång. Hastigheter på 100 km/h. Känsla av viktlöshet: tre gånger. Häng med BT:s Johanna och Therese genom Lisebergs Helix.

 


Färre nöjda kunder – Väst- trafik 17 procent från målet

Borås [Uppdaterad 2014-04-23]

Kundernas nöjdhet med Västtrafik minskade under det första kvartalet 2014. Läs mer

 

kollektivtrafiken

Är du nöjd med Västtrafik?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

EU-valet

Tänker du rösta i EU-valet den 25 maj?

Visa resultat
Svalander: Åtvidaberg ska fråntas alla poäng – punkt slut!

Elfsborg [Uppdaterad i går 20:17]

Olof Lundh skriver: Följ reglerna eller avskaffa dem. Jag håller med helt och hållet. Regler är regler. Bollen är inne eller inte. Spelaren är obehörig eller inte. Läs mer på Elfsborgsbloggen!


Ikea eller buddhism?

Blogg [Uppdaterad i går 19:49]

Fascinerande hur ett upplägg kan ha två helt olika utfall mellan två grupper. Dagens föreläsningar med Lucas Henriksson, buddhistisk munk från Ulricehamn var ett bevis på detta. Läs mer på Lärarbloggen!


TV: BT:s reporter skräck– slagen i nya galna banan

Borås [Uppdaterad i går 15:26]

1,4 kilometer lång. Hastigheter på 100 km/h. Känsla av viktlöshet: tre gånger. Häng med BT:s Johanna och Therese genom Lisebergs Helix.

 Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Blogg

BT:s bildblogg

Kräftfiske på ett Skagerrak i uppror, kommunikation på Hans Flysjös sätt, bryggeriplaner för Simonsland. Här ser du BT:s bästa bilder!

Senaste nytt från Sjuhärad

Tv-guiden

Vad är på tv just nu?

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om religion och konflikter

"Religionen får skulden för mycket av det elände som utspelas i världen idag: Utvecklingen i Egypten, förföljelserna av muslimer i Burma och Centralafrikanska republiken, förföljelserna av kristna i Syrien, Somalia och Irak. Och så vidare. Men är det religionen som är drivkraften i nämnda exempel? Jag tror inte det."

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om ÅFF:s obehöriga spelare:

"Min egen inställning är att matcherna huvudsakligen ska avgöras efter kamp på planen, inte efter diskussioner i kontorsmiljö."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.